Waalse regering mikt op 10.000 banen op site Caterpillar

Het Waalse Gewest hoopt met de overname van de site van Caterpillar in Gosselies 10.000 banen te creëren. Dat verklaarde Waals minister-president Paul Magnette aan de RTBF. Bij Caterpillar werken momenteel nog 2.000 personen, maar de fabriek gaat eind volgend jaar de deuren sluiten. "Het terrein heeft heel wat troeven", zegt Magnette.

"We willen dat, eens Caterpillar de sleutel afgeeft, er nieuwe spelers op het terrein komen. En dat er uit het drama van Caterpillar een ambitieuze strategie van economische herontwikkeling ontstaat", aldus Magnette.

De ambitie is om het volgende decennium 10.000 banen te creëren. "We zijn er echt van overtuigd dat we dat zullen kunnen, want er zijn heel wat troeven. Niet alleen ligt het terrein van 100 hectare op de kruising van twee autosnelwegen en dicht bij de luchthaven, het gaat ook om een natuurlijke uitbreiding van de Aéropôle de Charleroi en van het Biopark. Ik ben ervan overtuigd dat we binnen tien jaar meer banen zullen creëren dan dat er nu verloren zijn gegaan".

Het Waalse Gewest kocht de site van Caterpillar maandag voor de symbolische som van 1 euro. Het terrein moet wel nog gesaneerd worden - dat zou maximaal 15 miljoen euro kosten. "De site heeft een waarde van 150 miljoen, dus we hebben sowieso een uitstekende zaak gedaan", zei Magnette. Geïnteresseerde bedrijven zullen huur moeten betalen of een deel van het terrein kunnen opkopen van het Waalse Gewest.

Meest gelezen