SP.A: "Onbegrijpelijk dat Wallonië doorgaat met wapenleveringen aan Saudi-Arabië"

Dat Wallonië er niet aan denkt om de wapenleveringen aan Saudi-Arabië stop te zetten, is volgens Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (SP.A) "onbegrijpelijk en ontgoochelend".

Waals minister-president Paul Magnette (PS) zei vanochtend op de radio, bij onze Franstalige collega’s van de RTBF, dat Wallonië niet van plan is te stoppen met wapenleveringen aan Saudi-Arabië. Magnette reageerde daarmee op de oproep van federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) afgelopen weekend in “De zevende dag”

Magnette beschuldigt De Croo ervan dat hij een communautaire rel wil creëren in de media. Hij wijst erop dat Saudi-Arabië ook een bondgenoot is in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat. Hij zegt dat de wapenleveringen pas kunnen stoppen wanneer ons land uit de coalitie tegen IS stapt.

"Onbegrijpelijk"

Joris Vandenbroucke (foto bovenaan), fractieleider van de socialisten in het Vlaams parlement, kan de reactie van de Franstalige socialist Magnette niet vatten. "Onbegrijpelijk en ontgoochelend", tweette hij in een reactie op ons nieuwsbericht over de uitspraak van Magnette.

"Het is onbegrijpelijk en ontgoochelend dat terwijl we hier met man en macht terrorisme bestrijden, Wallonië doorgaat met wapenleveringen aan een van de grootste financiers van het terrorisme", aldus Vandenbroucke.

Minister De Croo laakt intussen de "twee maten en gewichten" die minister-president Magnette hanteert. "Liever wapens leveren aan Saudi-Arabië dan handel drijven met Canada", schreef de minister vilein op Twitter. Daarmee verwees hij naar het langdurige Waalse verzet tegen het CETA-handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Maar uiteindelijk, na een aanpassing van het verdrag, ging Magnette toch overstag.

Bourgeois

De Croo is niet de eerste die de PS dat verwijt maakt. Eind vorig jaar, na het njet van Magnette tijdens de CETA-onderhandelingen diens Vlaamse ambtgenoot, Geert Bourgeois, zich ook al laten ontvallen dat "Wallonië blijkbaar liever wapens naar Saudi-Arabië uitvoert dan appels en peren naar Canada".

Bourgeois zei afgelopen weekend nog dat een embargo Europees of wereldwijd geregeld moet worden. De Vlaamse minister-president houdt ook vol dat Vlaanderen geen wapens of wapenonderdelen exporteert naar het Saudische leger of de politie in het land, ook nadat zijn Waalse collega vanochtend het tegendeel had geïnsinueerd. "Volkomen onterecht", zegt Bourgeois.

Volgens de Vlaamse minister-president geeft hij geen enkele toelating voor export van militair materieel naar Saudi-Arabië: "Ik heb een levering geweigerd en twee keer een advies negatief beantwoord (...) Er is alleen een vergunning afgeleverd voor vizieren voor jachtgeweren die helemaal niet voor militair gebruik geschikt zijn. Volgens Bourgeois leiden zulke insinuaties de aandacht af van de kern: dat Wallonië echt militair materieel levert aan het Saudische leger.

Meest gelezen