Zweedse Academie wacht op teken van leven van Bob Dylan in aanloop naar concerten in Zweden

Het blijft onduidelijk of Bob Dylan zijn concertenreeks in Zweden zal aangrijpen om zijn Nobelprijs Literatuur in ontvangst te nemen. De Zweedse Academie heeft nog niks van de Amerikaanse bard gehoord. Wel blijft hij hoe dan ook de winnaar van de prestigieuze prijs.

Op 1 en 2 april geeft Bob Dylan een optreden in Stockholm. Op 9 april doet hij hetzelfde in Lund, een andere stad in Zweden. De Zweedse Academie had gehoopt dat hij die kans zou aangrijpen om zijn Nobelprijs Literatuur persoonlijk in ontvangst te nemen, maar het is lang niet zeker dat hij dat zal doen. De instelling die de prijs uitreikt, heeft immers nog steeds niks van hem vernomen.

Dylan won de prijs op 13 oktober vorig jaar. Nadien duurde het wekenlang voor de Zweedse Academie hem te pakken kreeg, wat sommige leden giftige reacties ontlokte. Uiteindelijk liet hij de instelling alsnog weten dat hij "de eerbetuiging erg apprecieert", maar bij de uitreiking van de Nobelprijzen in december stuurde hij zijn kat. In de plaats stuurde hij singer-songwriter Patti Smith die de oorkonde voor hem in ontvangst nam.

Om ook de bijhorende geldprijs te krijgen, hoort Dylan een officiële bedankingstoespraak te geven. De Zweedse Academie had gehoopt dat hij dat in de marge van zijn komende concertenreeks zou doen, maar het blijft dus koffiedik kijken of het zo ver komt.

Dylan heeft nog tot 10 juni de tijd om die toespraak te geven. Als hij die deadline laat voorbijgaan, kan hij fluiten naar de geldprijs ter waarde van zowat 840.000 euro. Wel blijft hij sowieso de winnaar van de Nobelprijs Literatuur van 2016, zo schrijft de permanente secretaris van de Zweedse Academie Sara Danius in een blog.

Meest gelezen