BELGA

"Iedereen dacht dat Delphine Boël gelijk zou krijgen"

Het vonnis van de Brusselse burgerlijke rechtbank in de zaak-Delphine Boël is verrassend, zegt Frederik Swennen, hoogleraar Personen- en Familierecht aan de Universiteit Antwerpen. Het Grondwettelijk Hof had eerder geoordeeld dat Delphine Boël recht heeft om te weten wie haar biologische vader is, maar de burgerlijke rechtbank in Brussel heeft haar vraag om het vaderschap van Jacques Boël te betwisten nu toch ongegrond verklaard.

De Brusselse rechtbank heeft geoordeeld dat Jacques Boël de wettelijke vader is van Delphine Boël, hoewel DNA-materiaal aantoonde dat hij niet haar biologische vader is. De vraag of koning Albert dan wel haar biologische vader is, moet door dit vonnis zelfs niet meer onderzocht worden.

Het is niet zo vreemd dat de rechtbank zelfs na een negatieve DNA-test toch beslist dat Jacques Boël de wettelijke vader is, zegt Swennen. “Kijk bijvoorbeeld naar de vele spermadonoren, zij zijn ook niet de wettelijke vaders. Het juridisch vaderschap valt niet noodzakelijk altijd samen met de biologische band.”

De rechtbank heeft vooral gekeken naar de familiale band die er volgens de rechter bestaat tussen Delphine en Jacques Boël: jarenlang was er een vader-dochterband tussen de twee, ze woonde bij hem en werd door iedereen beschouwd als de dochter van Jacques Boël.

Opening door recent arrest van Grondwettelijk Hof

Toch is Frederik Swennen verrast door deze uitspraak en dat heeft alles te maken met een recent arrest van het Grondwettelijk Hof. Dat arrest leek namelijk een aantal zaken te wijzigen.

Wettelijk is bepaald dat Delphine Boël aan twee voorwaarden moet voldoen om te bewijzen dat Jacques Boël niet haar biologische vader is: ze moet op tijd zijn met haar eis en ze mag nog geen familiale band hebben met de man. Die twee voorwaarden leken een probleem te zijn, want Delphine Boël was veel te laat aangezien de wet bepaalt dat je het vaderschap moet betwisten voor je 22e. Ook de familiale band leek vast te staan, omdat ze jarenlang bij haar vader woonde.

De Brusselse burgerlijke rechtbank dacht dus dat ze zich nooit mocht uitspreken over de zaak, maar stelde er toch een vraag over aan het Grondwettelijk Hof. Dat Grondwettelijk Hof besliste dat de rechtbank de zaak wél mocht onderzoeken, omdat je recht om je afstamming te kennen belangrijker is de bestaande familiebanden. Ook de termijn van 22 jaar was volgens het Grondwettelijk Hof in strijd met dat recht.

“Na dat arrest dacht iedereen dat Delphine Boël gelijk zou krijgen”, zegt Swennen. Maar dat blijkt nu toch niet zo te zijn. De rechtbank heeft de familiale band onderzocht en zegt dat die vast staat. Daaruit besluit ze dan dat het vaderschap van Jacques Boël ook vast staat.

Rare kronkels in motivering van de rechtbank

Frederik Swennen

Delphine Boël gaat in beroep heeft haar advocaat al laten weten. En volgens Swennen heeft ze kans op slagen. “Er zitten een aantal rare kronkels in de motivering van de rechtbank. Zo gaat de rechter niet na hoe die familiale band er dan precies uitzag. Er worden geen concrete feiten gegeven om die band te illustreren”, zegt Swennen.

Het is nu dus afwachten wat de rechter in beroep zal beslissen. Zeker is wel dat, zeker gezien de juridische achterstand bij de Franstalige rechtbanken in Brussel, deze juridische strijd nog wel even zal aanslepen.

Meest gelezen