176 gasten, 352 vorken en Franse wijn van de Deense prins-gemaal

De eerste dag van een staatsbezoek wordt traditioneel afgesloten met een tot in de puntjes afgewerkt staatsbanket. In Denemarken was dat niet anders bij koningin Margrethe. Maar liefst 176 gasten, onder wie actrice Birgitte Hjort Sørensen (uit de televisieserie "Borgen") schoven aan tafel en de Franse wijn van de Deense prins-gemaal Henrik vloeide rijkelijk. Het staatsbanket in cijfers en enkele interessante weetjes.

Staatsbanket wordt live uitgezonden op de Deense tv

Dat in Scandinavië de koningshuizen populair zijn, wisten we. Maar in Denemarken zenden ze het staatsbanket zelfs live uit op televisie, op zender TV2. De uitzending begint om 18 uur wanneer de eerste gasten in stijlvolle jurken en piekfijne kostuums aankomen. Het staatsbanket vindt plaats in de gebouwen van het Deense Parlement. Na de gasten is het de beurt aan koningin Margrethe. Zij komt als eerste binnen, want van haar gaat het diner uit. Daarna gaat ze haar hoofdgasten, koning Filip en koningin Mathilde, tegemoet.

Terwijl de royals een officiële fotosessie houden, mochten de gasten aan tafel zitten. Zij kunnen hun plaats bij het binnenkomen van de zaal alvast zien: aan de ingang hangt op een soort van paneel de tafelschikking. Toch is het kijken geblazen voor hen als ze effectief hun stoel zoeken (foto). Iedereen zoekt keurig naar zijn naamkaartje op tafel. Wanneer iedereen zit, komen de koninginnen, koningen, prinsen en prinsessen binnen onder een streepje muziek gespeeld door een orkest op het balkon. Margrethe houdt een speech, gevolgd door Filip. Daarna is er het diner.

"Koningin Astrid en mijn moeder waren beste vriendinnen"

Margrethe benadrukte in haar toespraak de erg nauwe banden tussen de Deense en Belgische koningshuizen. Sinds 1877 bestaan er al diplomatieke banden, maar er is ook een bloedband. "Koningin Astrid was van Zweden, net als mijn moeder. Ze waren nichten en beste vriendinnen", benadrukte Margrethe. De koningin wees erop dat de doopmeter van haar kleinkind Isabella koningin Mathilde is. De koningshuizen kunnen het goed met elkaar vinden. Ook haalde ze de aanslagen op 22 maart in Brussel aan. "We rouwen samen en we staan samen voor respect, vrijheid en democratie."

Filip op zijn beurt bood zijn deelneming aan bij het recente overlijden van de Deense prins Richard, de schoonbroer van de koningin. Hij herinnerde Magrethe eraan dat haar eerste staatsbezoek, vier jaar na haar troonsbestijging, aan België was, en dat bij koning Boudewijn. "Vier jaar na mijn troonsbestijging, zijn wij bij u te gast", klonk het.

De geschrankte tafelschikking

De tafel in Christiansborg was er eentje in een U-vorm. Aan de kop zaten de gekroonde hoofden, maar naar goede gewoonte zaten de koppels niet naast elkaar. In het midden zat Margrethe -zoals het als gastvrouw hoort. Naast haar Filip met daarnaast Mary, Mathilde kreeg het gezelschap van Frederik. Deze tafelschikking moet de gesprekken bevorderen.

176 gasten: ministers maar evengoed een actrice en gewezen voetballers

In totaal waren er 176 gasten uitgenodigd. Onder hen Deense en Belgische ministers, toplui van grote bedrijven, de adel, de burgemeester van Kopenhagen en hofdames. Bij de Denen waren opvallende genodigden de actrice Birgitte Hjort Sørensen, bekend van de serie "Borgen", en gewezen voetballers Morten Olsen en Preben Elkjaer. Beide spelers hebben ook een link met België: Olsen speelde nog voor Anderlecht, Elkjaer bij Lokeren.

704 blinkende glazen en 126 kaarsen

Aan het staatsbanket namen dus 176 gasten deel. Dat is goed voor: 704 blinkende glazen en 352 vorken (net als 352 messen en lepels). Op de prachtig gedekte tafel stonden voorts 29 bloemstukken met rode en roze rozen en 18 kandelaars (met elk 7 kaarsen). Wie naar omhoog keek, zag 6 immens grote luchters en vanop het balkon speelde het Deense orkest.

Wat viel er te eten?

Wie banket zegt, zegt eten. Op het menu stond ditmaal onder meer een runderentrecote met een soufflé van aardappelen, en een quiche van champignons. Als dessert was er een bavarois van kumquat (een sinaasachtige vrucht).

De wijn was van eigen makelij. De Deense prins-gemaal Henrik, echtgenoot van Margrethe, zit vaak in zijn kasteel in Frankrijk, waar hij wijnboer is. Hij leent de productie de laatste jaren weliswaar uit, maar kijkt nog altijd toe. La Cigaralle du Prince (2013) en de Château de Cayx (1993) uit Cahors werden dus aangeboden.

Meest gelezen