Bob Dylan geeft eindelijk teken van leven aan Zweedse Academie

De Amerikaanse singer-songwriter en, jawel, Nobelprijswinnaar Bob Dylan, geeft komend weekend twee concerten in Zweden. De Zweedse Academie hoopte dat hij die gelegenheid zou aangrijpen om eindelijk zijn Nobelprijs in ontvangst te nemen. Dat zal hij inderdaad doen, blijkt nu. Maar een openbare lezing zal Dylan niet geven.

Bob Dylan won de Nobelprijs voor Literatuur op 13 oktober vorig jaar, maar het duurde weken voor de Zweedse Academie hem een reactie kon ontlokken. Hij kwam de oorkonde in december ook niet zelf ophalen, maar liet Patti Smith dat in zijn plaats doen. 

De geldprijs die met de Nobelprijs samenhangt ophalen, heeft Dylan ook nog niet gedaan. Daarvoor heeft hij nog tot 10 juni de tijd. Laat hij die deadline voorbijgaan, dan kan hij geen aanspraak meer maken op de som van 840.000 euro. 

Zoals de Zweedse Academie had gehoopt, heeft Dylan naar aanleiding van zijn twee Zweedse concerten nu toch contact opgenomen. Komend weekend zal hij niet alleen op het podium staan in Stockholm en Lund, maar ook samenzitten met de Academie. Het wordt weliswaar een kleine privé-bijeenkomst waarop geen pers aanwezig zal zijn, meldt secretaris Sara Danius van de Academie. "We zullen hem zijn medaille en diploma overhandigen, en hem feliciteren met de Nobelprijs voor Literatuur."

Geen openbare lezing

Als Dylan aanspraak wil maken op de geldprijs, dient hij ook een lezing te geven. Dat zal hij doen, maar ook dat wordt geen openbare aangelegenheid. De singer-songwriter zal een lezing opnemen op video en die voor de deadline van 10 juni aan de Academie bezorgen.

Dylan is overigens niet de eerste die een lezing opneemt en doorstuurt. Ook Alice Munro, Nobelprijswinnaar Literatuur in 2013, deed dat. "Wat hij beslist, is zijn eigen zaak", vindt Danius. 

Meest gelezen