Britse kmo's in Datchet hebben geen plan B

De Britse premier Theresa May begint officieel aan de onderhandelingen voor de brexit. Ze zal aan de Europese Unie vragen om artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in te roepen, dat de uitstap moet mogelijk maken. VRT-journaliste Katrien Vanderschoot trok naar het Verenigd Koninkrijk om er de temperatuur te meten.

Vlak bij het kleine station van Datchet ligt Portland Business Center, een klein industrieterrein met kmo’s. Ik wil van de zakenlui hier te weten komen hoe zij de economische heisa hebben verwerkt na het referendum. Hebben ze hier een plan B voor de brexit? Wat als de Europese eenheidsmarkt daadwerkelijk verboden gebied wordt?

Het was mijn bedoeling om deze vragen te stellen aan de grote bedrijven en de Kamer van Koophandel in Slough, de grote industriestad hier vlakbij. Maar daar ving ik bot. Het is opvallend hoe weinig de Britse zakenlui in hun kaarten laten kijken. Ze nemen een afwachtende houding aan en hebben weinig zin om daarover te communiceren.

De banken zijn een uitzondering. Die hebben al duidelijk laten doorschijnen dat ze honderden, zelfs duizenden personeelsleden willen verhuizen naar andere zetels in de Europese Unie, of zelfs hun hoofdkwartier naar Brussel, Frankfurt of Parijs willen overbrengen.

Geen plan B

In de deuropening van schoenenhandel Bigfootshoes staat zaakvoerder Jack Goldie in de middagzon rond te kijken. Hij voert grote schoenen uit naar verschillende Europese landen als Duitsland en Estland. Hij heeft bij het referendum Leave gestemd, en ziet de uitstap met vertrouwen tegemoet.

Voor hem kan het politieke uitstapproces niet snel genoeg gaan "a quick and clean exit". Goldie denkt niet dat er voor hem als bedrijfsleider veel gaat veranderen. En zelfs als het duurder wordt om te leveren aan Europese landen, dan denkt hij wel afnemers te vinden op de Britse markt.

Goldie heeft geen alternatief plan voor wanneer de onderhandelingen wél slecht zouden aflopen voor de Britse bedrijfswereld. Hij is niet bang van het afkoopbedrag van 60 miljard euro dat het Verenigd Koninkrijk misschien moet betalen voor de boedelscheiding.

"We kunnen niet voorspellen op welke manier onze economie zal worden beïnvloed, we moeten gewoon rekening houden met de veranderingen die op ons afkomen."

Toeleveranciers bloeden

Een beetje verderop op het industrieterrein ligt IDC, een designbedrijf voor kantoren en medische apparaten, met een tweede vestiging in Shanghai. IDC heeft klanten wereldwijd. Door de schommelingen van het Britse pond ziet de Poolse zaakvoerder nu al dat Britse toeleveranciers in de problemen komen.

"Wijzelf zitten nog niet in de problemen, maar de voorbije maanden is al zeker één van onze toeleveranciers failliet gegaan." Alles zal duurder worden, voorspelt hij: reizen naar Europa bijvoorbeeld, en hogere invoertarieven.

Al merkt hij dat zijn klanten in de Golfstaten wél profiteren van de lage koers van het pond. "Wij zullen de brexit wel overleven, het zullen vooral de Britse bedrijven zijn die het gelag moeten betalen." Net als Bigfootcompany heeft IDC nog geen strategie. Het is nagelbijtend afwachten en hopen dat de onderhandelingen goed aflopen.

Meest gelezen