EU-president Tusk krijgt brexitbrief: "We moeten niet doen alsof dit een blije dag is"

De Britse ambassadeur bij de Europese Unie heeft in Brussel de brief overhandigd aan Europees president Donald Tusk waarin het Verenigd Koninkrijk officieel te kennen geeft dat het land de Europese Unie wil verlaten. Tusk heeft tijdens een persmoment verteld dat hij de zes pagina's tellende brief ontvangen heeft. "We moeten niet doen alsof dit een blije dag is, noch in Londen, noch in Brussel."

De brief werd gisteren ondertekend in Londen door de Britse premier Theresa May. In de brief laat de Britse regering weten artikel 50 van het EU-verdrag in te roepen, de procedure om uit de Europese Unie te stappen. Vanmiddag stipt om 13.30 uur gaf de Britse EU-gezant de brief over aan Europees president Tusk.

"Na negen maanden heeft het Verenigd Koninkrijk het afgeleverd", plaatste Tusk op Twitter. Negen maanden geleden sprak een meerderheid van de Britten zich in een referendum uit voor een uitstap uit de EU.

Tusk: "In essentie gaat het over damage control, er valt niets te winnen"

Donald Tusk heeft om 14 uur nog een persconferentie gegeven waarin hij zegt dat hij de zes pagina's tellende brief ontvangen heeft van eerste minister Theresa May. "We moeten niet doen alsof dit een blije dag is, noch in Londen, noch in Brussel. De helft van de Britten wil ons samen, en niet apart. Ik wou dat we samen konden blijven, ik zal niet doen alsof ik gelukkig ben vandaag", begint hij zijn statement. 

Toch ziet hij ook iets positiefs in de brexit. "De brexit heeft ons, de 27 EU-lidstaten, meer vastbesloten en eensgezind dan ooit tevoren. En dat zullen we blijven met het oog op de moeilijke onderhandelingen."

Over de onderhandelingen is Tusk stellig: "De EU zal de belangen van de 27 beschermen. In essentie gaat het over damage control, er valt niets te winnen. Ons doel is duidelijk: we willen de kosten voor de burgers, bedrijven en landen zo klein mogelijk houden."

"De Europese Raad heeft een statement uitgevaardigd waarin ze zeggen dat ze als één zullen optreden om een goede terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk verzekeren." Vrijdag zal Tusk naar eigen zeggen ook een voorstel tot onderhandeling doen aan de lidstaten. 

Afsluiten doet hij met een boodschap naar de Britten: "We missen jullie nu al. Bedankt en tot ziens."

Procedure officieel in gang

Met de overhandiging van de Britse brief is de procedure voor de brexit officieel in gang gezet. Nu volgen er twee jaren van onderhandelingen tussen Brussel en Londen. In principe moet de brexit op 29 maart 2019 dan een feit zijn.

Bekijk hier de persconferentie van Tusk

Video player inladen...

Meest gelezen