De Franse ex-premier Manuel Valls (PS) stemt voor Macron: "Tegen het gevaar van het FN"

De Franse oud-premier Manuel Valls gaat tijdens de presidentsverkiezingen in Frankrijk stemmen voor de onafhankelijke centrumkandidaat Emmanuel Macron van de beweging "En Marche". De stem van PS-zwaargewicht Valls gaat dus niet naar zijn partijgenoot Benoît Hamon.

Valls wil naar eigen zeggen zijn "verantwoordelijkheid nemen" en zal aldus stemmen op Macron. Het gaat volgens de socialistische oud-premier om een "keuze van het verstand", want Valls ziet in Macron de enige kandidaat die de extreemrechtse Marine Le Pen van het Front National kan verslaan. "Ik wil geen enkel risico nemen voor de Franse Republiek", klinkt het.

Presidentskandidaat Macron komt zelf uit de PS, maar stapte vorig jaar uit de regering en begon zijn eigen beweging. Hij profileert zichzelf als de kandidaat van het centrum. Dat hij nu zo openlijk de steun krijgt van Manuel Valls is een opsteker voor zijn campagne, al ondersteunt dat niet meteen het beeld van anti-establishment dat Macron zich wil aanmeten.

Verschillende PS-politici hebben al geflirt met Macron. Vorige week sprak minister van Defensie Jean-Yves Le Drian al zijn steun uit voor de kandidaat van "En Marche". Valls verduidelijkt wel dat hij niet gaat werken voor de beweging van Macron. Emmanuel Macron heeft intussen Valls al bedankt voor diens steun en stem.

Breuk met Hamon

Dat Manuel Valls nu openlijk zegt dat hij voor Emmanuel Macron gaat stemmen, betekent een definitieve breuk met Benoît Hamon, de kandidaat van Valls' eigen partij. Valls verloor overigens de voorverkiezingen binnen de PS ten voordele van de linksere Hamon.

Zijn keuze voor Macron hing al een tijdje in de lucht, aangezien Valls de voorbije weken het niet naliet om kritiek te spuien op Benoît Hamon die volgens hem de presidentiële campagne verkeerd aanpakt. Hamon doet het niet goed in de peilingen en haalt volgens die peilingen de tweede ronde niet. "De strategie van de marginalisering", noemt Valls het.

Nu is de breuk met Hamon dus compleet. Verschillende PS'ers verwijten Valls verraad te plegen. Valls zelf vreest echter niet dat hij uit zijn partij zal gezet worden en verwijst naar de motie van wantrouwen die Benoît Hamon vorig jaar nog heeft ingediend tegen de regering-Valls.

Team Hamon: "Achterbakse sabotage"

De campagnedirecteur van Benoît Hamon is naar eigen zeggen niet verrast door de beslissing van Manuel Valls. Volgens hem gaat het om "de laatste nieuwe poging tot achterbakse sabotage". "Manuel Valls heeft ervoor gekozen om zijn woord niet te houden (bij de voorverkiezingen van de PS hadden de kandidaten een charter ondertekend waarbij ze verklaarden de winnaar te zullen steunen, nvdr.).We zullen wel allerhande uitvluchten horen.

"Ik heb moeite om te begrijpen hoe een oud-premier zo zijn woord laat vallen. Dat geeft van een politieke klasse die er alles aan doet om aan de macht te blijven."

Meest gelezen