De historische handtekening van Theresa May: de brexit begint

Het is een van de meest historische handtekeningen uit de geschiedenis van de Europese Unie: de krabbel die de Britse premier Theresa May gisteravond onder de brief heeft gezet waarmee het Verenigd Koninkrijk officieel te kennen geeft uit de Europese Unie te willen stappen. De brief wordt straks overhandigd aan de Europese president Donald Tusk in Brussel. En zo wordt de brexit-procedure opgestart.

In de brief staat dat het Verenigd Koninkrijk artikel 50 van het EU-verdrag inroept. Dat artikel regelt de procedure voor een uitstap uit de Europese Unie. Om 13.30 uur zal de brief uit Londen in de handen van de Europese president in Brussel worden gelegd.

Die daad is meteen het officiële begin van de onderhandelingen over de Britse uitstap uit de EU. In principe zou de brexit dan op 29 maart 2019 een feit moeten zijn. "Maar het zal een heel lang en moeilijk scheidingsproces zijn", zegt VRT-journaliste Leen De Witte. "Niemand weet goed hoe dat moet. Het is ook de eerste keer dat een land beslist om uit de EU te stappen."

Vandaag zal er nog niet echt onderhandeld worden. Eind april pas komen de Europese leiders bijeen om te beslissen waarover precies onderhandeld mag worden. Wel zal het Europees Parlement al van zich laten horen. Zij willen kunnen wegen op de onderhandelingen en moeten de deal ook achter goedkeuren. Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt is een van de onderhandelaars, hij zal straks een resolutie voorstellen met de krijtlijnen die het Parlement uitzet.

De Britse premier May zal van haar kant in Londen het Britse parlement toespreken. In die toespraak zal ze een pleidooi houden voor Britse eenheid. May belooft ook om iedereen in Groot-Brittannië - ook de EU-burgers daar - goed te vertegenwoordigen tijdens de onderhandelingen met Europa.

Meest gelezen