EU-Commissie verbiedt fusie tussen beurzen Londen en Frankfurt

EU-commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager heeft een streep getrokken onder het fusieproject tussen LSE en Deutsche Börse, de moederbedrijven van de beurzen van Londen en die van Frankfurt. In feite hebben onenigheid tussen beide partners en de nakende brexit het project al eerder op losse schroeven gezet.

Op een persconferentie in Brussel kondigde Vestager vanochtend aan dat het geplande huwelijk tussen de London Stock Exchange (LSE) en Deutsche Börse dan toch geen feit zal worden.  Vestager vindt dat vooral de LSE zich niet heeft gehouden aan de aanbevelingen van de Europese Commissie om onderdelen af te stoten.

Een samengaan van de beursbedrijven zou de concurrentie aanzienlijk
verminderd hebben, zo deelde eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager vanmorgen mee. De Commissie vreest dat de gecombineerde beurs een de facto monopoliepositie zou innemen voor een aantal activiteiten, zoals het clearen van overheidsobligaties en de handel in en clearing van sommige derivaten. Beide partijen boden aan een aantal activiteiten op te geven, maar die konden de Commissie niet overtuigen.

Concreet had de LSE in februari al laten weten het Italiaanse filiaal MTS niet te willen verkopen, zoals de EU gevraagd had. MTS met zetel in Rome is een elektronisch platform waar vooral overheidsobligaties verhandeld worden.Deutsche Börse was toen verrast door de weigering van LSE en was daar duidelijk niet tevreden over. 

Er waren echter al wel meer twijfels gerezen over de fusie, vooral dan in conservatieve kringen in Londen zelf. Het botte "neen" over MTS zou dan slechts een aanleiding zijn om de fusie alsdan nog te laten blokkeren door Europa.

Brexit was schaduw boven beurzenfusie

Iets meer dan een jaar geleden kondigden de LSE en Deutsche Börse aan dat ze samen een pan-Europese beurzengigant wilden vormen. Die Brits-Duitse alliantie moest een link vormen tussen de twee belangrijkste financiële centra van Europa, Londen en Frankfurt. Londen is de financiële hoofdstad van de wereld en Frankfurt herbergt de zetel van de Europese Centrale Bank en Duitse industriële en financiële giganten.

Het ging om de derde poging om de beurzen van Londen en Frankfurt te koppelen en ook nu bleken er spoedig stokken in de wielen te steken. Zo ergerden de Britten zich aan het feit dat de Deutsche Börse 54,4% van de aandelen van de fusiegroep zou bezitten, een meerderheid dus. Dat Duitse overwicht is relatief, want in de meeste aandelen van Deutsche Börse zijn in Amerikaanse (37%) of Britse (20%) handen tegenover slechts 15% in Duits eigendom. Toch is symboliek belangrijk.

Dat soort ergernissen werd verhevigd na het Britse referendum van vorig jaar om zich terug te trekken uit de Europese Unie. Meteen verloor het fusieproject veel van zijn glans. Het is dan ook toevallig, maar erg veelzeggend dat de fusie tussen Londen en Frankfurt nu afgeblazen wordt net op de dag dat de Britse regering de procedure in gang zet om de EU te verlaten.

Meest gelezen