Freek de Jonge na Nederlandse verkiezingen: "Mensen laten zich leiden door hun gevoel"

De Nederlandse cabaretier Freek de Jonge betreurt dat de mensen zich niet meer laten leiden door de ratio, maar door hun gevoel in het politieke debat. "We hebben het eindpunt van de verlichting bereikt. Met de ratio kom je tot de waarheid, maar de mensen gaan op hun gevoel af. Ze voelen zich ongelukkig en als er dan iemand komt die zegt dat het komt door een bepaalde groep mensen, dan gaan ze er in mee", verklaart De Jonge de verrechtsing van de Nederlandse maatschappij in "De afspraak".

Freek de Jonge mocht in "De afspraak" op Canvas zijn licht laten schijnen over de huidige politieke situatie in Nederland, twee weken na de verkiezingen. De Jonge is niet blij met het resultaat.

"Iedereen weet dat mijn sympathieën aan de linkerkant liggen en ondanks de overwinning van GroenLinks is het linkse blok kleiner geworden. Dat de conservatief-liberale VVD de grootste zijn, daar word ik door in het hart getroffen", is zijn analyse.

Het eindpunt van de verlichting bereikt

Freek de Jonge betreurt dat de politici de voorbije vijftien jaar meer tijd gestoken hebben in het bestrijden van populisme in plaats van het bedenken van een nieuw plan. "Er zijn zo veel fantastische uitdagingen en we kijken enkel naar de grenzen en de moslims."

"Naar mijn idee hebben we het eindpunt van de verlichting bereikt. Met de ratio kom je tot de waarheid, maar een groot deel van de mensen kan niet meer bij de ratio. Ze gaan op hun gevoel af en denken: ben ik gelukkig of ben ik dat niet. Als er dan iemand komt die zegt dat je door een bepaalde groep mensen ongelukkig wordt, dan gaan de mensen daarin mee."

Toch blijft De Jonge optimistisch. "De mensheid gaat al zo een vijf miljoen jaar mee en over twintig jaar zal het precies hetzelfde zijn wat het nu is. We struikelen van de ene naar de andere catastrofe en nemen pas maatregelen wanneer het te laat is."

Meest gelezen