Gentse kartel blijft grootste in peiling, Open VLD troeft N-VA af

Mochten er nu gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden in Gent, dan zou het progressieve kartel SP.A/Groen zes procentpunten verliezen. Het kartel blijft wel de grootste formatie in de Arteveldestad. Dat blijkt althans uit een peiling van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws. De grootste winst gaat naar Open VLD, dat zo over de N-VA springt en met Matthias De Clercq meteen ook de populairste burgemeesterskandidaat heeft.
Archieffoto Rudy Coddens (SP.A) en Elke Decruynaere (Groen).

De peiling komt er na een bewogen politiek jaar, met de affaires rond Optima en Publifin én net voor de invoering van een omstreden nieuw circulatieplan.

In 2012 haalde het kartel SP.A/Groen de absolute zetelmeerderheid (45,5%), maar toch nam burgemeester Daniël Termont er nog Open VLD bij. SP.A/Groen, dat nu Rudy Coddens als kandidaat-burgemeester naar voren schuift, houdt daar nog 38,8% van over, terwijl De Clercq zijn Open VLD ziet stijgen van 16,5% naar 22,5%.

Open VLD springt over de N-VA, De Clercq populairst

Open VLD wordt daarmee groter dan de N-VA, dat met 17,2% even groot blijft als in 2012. Opvallend is dat bijna een op de drie Gentenaars De Clercq (foto) wil als de nieuwe burgemeester. De kandidaat voor de SP.A, Rudy Coddens, kan slechts 18% bekoren. Elke Decruynaere van Groen vervolledigt de top 3 met 17%, voor Elke Sleurs met 14%.

Burgemeester van paars-groen zal De Clercq echter niet worden, waarschuwt Groen-kopstuk Decruynaere. "Niet met ons. Als Mathias burgemeester wordt, zal het van een rechts bestuur zijn", zegt ze op HLN.be .

De Clercq zou dan een coalitie met Open VLD, de N-VA van Elke Sleurs en CD&V van Mieke Van Hecke, oud-topvrouw van het katholiek onderwijs, moeten proberen te vormen.

Methode

De peiling werd van 6 tot 17 maart telefonisch afgenomen bij 600 stemgerechtigde Gentenaars.

Meest gelezen