Krakers zijn vertrokken uit Gents huis van koppel dat in buitenland verblijft

De Roma die in Gent een huis kraakten, hebben dat vandaag vrijwillig verlaten. Ze hadden van de rechter tot vandaag de tijd gekregen om te vertrekken. Anders zou een deurwaarder hen uit het huis zetten.

De Roma waren vorige maand ingetrokken in het leegstaande huis. De eigenaars verblijven voor hun werk in Vietnam, maar hadden de zaak aangekaart via Facebook: "Sinds enkele weken zitten elf Roma met kinderen en een hond in ons huis in Gent. Ze hebben het gekraakt, maken gebruik van elektriciteit, gas en water op onze kosten en strippen het huis, alsook het aanwezige meubilair. Dat speelt zich af in het huis dat wij sinds twee maanden gekocht hebben en waar wij ook gedomicilieerd zijn.

"De politie kon naar eigen zeggen alleen maar vaststellen dat er krakers in het pand verbleven en ook de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) moest toegeven dat hij machteloos stond tegenover de situatie. Het parket van Oost-Vlaanderen dat de zaak onderzoekt, liet weten dat er geen sprake was van woonstschennis of huisvredebreuk, omdat de woning waar de krakers hun intrek hadden genomen niet bewoond of bemeubeld was.

De rechtbank van eerste aanleg besliste op 14 maart dat de Roma 14 dagen de tijd zouden krijgen om het pand te verlaten. De Gentse lokale politie was klaar om morgenochtend op te treden. Het uitzettingsteam en de dienst maatschappelijke zorg van de politie gingen ter plaatse komen.

De Stad Gent en het Gentse OCMW zouden ook naar een oplossing zoeken voor de Roma, maar voorlopig lijkt dat niet langer nodig."We wachten nu op instructies van de gerechtsdeurwaarder", zegt politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez. "Wij zijn niet bevoegd om de woning binnen te gaan. We hebben vastgesteld dat de Roma het pand verlaten hebben, maar hun bestemming is onbekend."

"Afwachten met bang hartje wat ze zullen aantreffen"

Henri Nottebaert, de advocaat van de eigenaars van de woning, is opgelucht dat het niet tot een gedwongen uitvoering van de ontruiming moest komen.

"Mijn cliënten zijn tevreden dat de krakers de woning vrijwillig verlaten hebben. Ze zullen nu maatregelen nemen om te voorkomen dat het huis opnieuw gekraakt wordt. Voorlopig is nog niemand de woning binnengegaan. Ze wachten met een bang hartje af wat er zal worden aangetroffen." De zoon van de eigenaars zal nu ter plaatse komen. De eigenaars willen het huis barricaderen en voorzien van extra sloten.

Meest gelezen