Mathilde en Mary in hun element tijdens spelletjes tegen pesten

Koningin Mathilde en de Deense kroonprinses Mary hebben op de tweede dag van het staatsbezoek de Amager Faelled School bezocht in Kopenhagen. De school volgt het anti-pesten- programma van de Mary Foundation. Mathilde en Mary werden enthousiast ontvangen door de leerlingen en speelden met hen spelletjes in de klas. Zowel Mathilde als Mary waren in hun element.

Sociale projecten zijn de koningin en de kroonprinses erg genegen. Mathilde en Mary wilden met eigen ogen zien hoe het anti-pestenprogramma werkt. Ze deden dat in de lagere school Amager Faelled waar ze op de speelplaats meer dan enthousiast werden ontvangen door de leerlingen. Een échte koningin en prinses op bezoek, dat spreekt duidelijk heel wat kinderen tot de verbeelding. Mathilde en Mary namen ruim de tijd om de kinderen te begroeten. Er werd flink gezwaaid en gepraat.

Na het zingen van een liedje in de sporthal, werden Mathilde en Mary naar een klaslokaal gebracht waar ze zich neerzetten op een kruk naast de leerlingen en de les volgden. De juf legde uit hoe pesten preventief wordt aangepakt aan de hand van spelletjes.

Verschillende haarkleuren werden geprojecteerd op groot scherm en de kinderen moesten naar de linker- of rechterkant van de klas lopen om aan te tonen welke kleur ze hebben. Het spelletje werd toegepast voor hun oogkleur en voor het seizoen waarin ze jarig zijn. Mathilde en Mary speelden vrolijk mee tot grote verbazing van de 6-jarigen. Beide royals waren in hun element. Mary vertaalde alles netjes naar het Engels voor Mathilde, want een mondje Deens is niet evident.

"Wie aanraakt, pest niet"

De Mary Foundation waar de Deense kroonprinses haar schouders onder zet, wil sociale isolatie bekampen. Een van de aandachtspunten is pesten. In álle scholen in Kopenhagen, ook de middelbare scholen, wordt het anti-pestenprogramma toegepast. Wie dus verandert van school, blijft niet de kou staan.

Wat houdt het programma juist in? "Pesten wordt preventief aangepakt door lichte aanrakingen. Zo houden de klassen massages waarbij de leerlingen elkaar op de rug aanraken. Want wie aanraakt, kan niet tegelijk pesten", legt directrice Maike van de Amager Faelled School uit. "Je leert elkaar aanvaarden en in elkaars nabijheid komen." Maar er zijn evengoed spelletjes waarbij leerlingen elkaar uitdagen in de refter om eens iets anders te eten, hetzelfde tijdens de vakken wiskunde en taal. De leerlingen leren dat er verschillen zijn en dat die heus oké zijn.

"Er wordt ook over pesten op sociale media gepraat. Door face-to-face te praten. Deze aanpak werkt. In het verleden volgden we andere programma's, maar die sloegen niet aan", aldus Maike.

Meest gelezen