May: "Dit is een historisch moment en er is geen weg terug"

De brexit is officieel in gang gezet. Daarmee begint de scheidingsprocedure tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Vanuit de Britse hoofdstad Londen heeft premier Theresa May gereageerd op de officiële start van de brexitprocedure. "Dit is een historisch moment en er is geen weg terug." May benadrukt dat het land zijn eigen beslissingen zal nemen en zijn eigen wetten zal maken.

Volgens de Britse premier Theresa May is de brexit een groot keerpunt in de geschiedenis van Groot-Brittannië. "We zullen ons land sterker en eerlijker maken, zodat het een land wordt waar onze kinderen en kleinkinderen trots op kunnen zijn." Dat is, volgens de premier, de ambitie van en de kans voor het Verenigd Koninkrijk.

May wil dat de Britten optimistisch en hoopvol naar de toekomst kijken. "We moeten geloven in onze eigen kracht. Ik geloof in ons land en dat onze beste dagen nog voor ons liggen. "De Britse premier stelt zich de vraag: "Wat voor land willen we zijn?" Haar antwoord is duidelijk: "We moeten hier sterker, eerlijker en meer verenigd uitkomen. Ik wil dat we een veilig, welvarend en tolerant land zijn, een magneet voor internationaal talent en een thuis voor pioniers en innovatoren."

"Wereld heeft liberale waarden van EU nodig, nu meer dan ooit"

May wil een goede buur zijn voor de Europese partners, maar ook voor de landen buiten de Europese grenzen. "We moeten een land zijn dat de wereld ingaat en dat relaties uitbouwt met oude vrienden, maar ook met nieuwe bondgenoten."

Wanneer de Britse premier benadrukt dat de wereld nu meer dan ooit de liberale waarden van de Europese Unie nodig heeft, breekt er hoongelach uit in het Britse parlement. Het duurt even voor May haar speech kan voortzetten. "Deze waarden deelt Groot-Brittannië en daarom verlaten we de instellingen van de Europese Unie, maar niet Europa zelf."May zegt in haar toespraak dat Groot-Brittannië een toegewijde partner van de Europese Unie wil blijven. "In de brief aan de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, heb ik heel duidelijk geschreven dat we oprecht en constructief willen samenwerken."

De Britse premier wil een goed akkoord afdwingen voor iedereen. Ze wil een ambitieus vrijhandelsakkoord met de Europese Unie en ze wil ook de rechten van EU-burgers garanderen. May belooft ervoor te zorgen dat de zakenwereld en de publieke sector zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen. "We willen dat iedereen zo snel mogelijk weet waar hij staat." 

Meest gelezen