Michel: "Alles doen om een globaal akkoord met Groot-Brittannië te bereiken"

Premier Charles Michel (MR) heeft gereageerd op de officiële brexitbrief die Theresa May overhandigd heeft aan de Europese president Donald Tusk. "Het is een moeilijk moment in het jaar van Europees engagement, maar we willen respect tonen voor de keuze van de Britse kiezer." Michel hoopt vooral om na de brexit een goede relatie met Groot-Brittannië te onderhouden, zowel op het economisch niveau, maar ook op het vlak van veiligheid bijvoorbeeld.

Net als Europees president Donald Tusk vindt premier Michel het geen blije dag voor Europa. "Ik ben geen grote liefhebber van de beslissing, maar ik heb respect voor de keuze van de Britse kiezer. Vandaag zeg ik dat we alles moeten doen om een globaal akkoord te bereiken."

Michel benadrukt wel dat - in de logica van samenwerken - de toon die premier May aanslaat in haar brief positief is. Toch worden de onderhandelingen volgens hem niet gemakkelijk. "De aanpak vanuit België zal zeer koelbloedig en rationeel zijn. We hopen dat het mogelijk is om na de brexit goede, sterke relaties met Groot-Brittannië te onderhouden, niet enkel op economisch niveau, maar ook op het vlak van veiligheid, in de strijd tegen terreur bijvoorbeeld."

"Mijn prioriteit ligt bij de burgers en bedrijven"

Er zijn volgens Michel twee punten bij het begin van de onderhandelingen. "Eerst en vooral moeten we de modaliteiten van de scheiding bepalen. Het tweede punt waarover we moeten nadenken: welke toekomst is er tussen de Europese landen en Groot-Brittannië? We moeten een goede methodiek vinden om stap per stap de oplossing te vinden." Hij vindt - net als Tusk - dat er eerst moet gepraat worden over de boedelscheiding, en dan pas over de nieuwe relatie.

Zijn prioriteit als eerste minister ligt bij het belang van de burgers en de bedrijven. "Niet alleen op korte, maar ook op middellange en lange termijn. We moeten de Europese waarden verdedigen. Dat is belangrijk voor de toekomst van een efficiënt Europa. Aan de andere kant moeten we - als België - ook goede relaties met Groot-Brittannië onderhouden." Daarom heeft de eerste minister de laatste maanden het initiatief genomen om samen met een groep zich goed voor te bereiden om een constructieve rol te kunnen spelen in de onderhandelingen.

Onderhandelingen waar België een actieve rol in wil spelen. "Zeker ook omdat België een belangrijke economische partner is van Groot-Brittannië vandaag. Elke jaar gaat er een bedrag van 30 miljard euro aan export tussen België en Groot-Brittannië."

Bekijk hier het interview met premier Michel

Meest gelezen