Naar twee soorten ambulances: alleen geel is dringend

Weldra krijgt ons land twee soorten ambulances: gele ambulances voor noodhulp en dringend ziekenvervoer en witte ambulances voor niet-dringend ziekenvervoer. De tweede categorie zal ook zijn zwaailicht en zijn sirene inleveren. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

"Tijdens de terreuraanslagen vorig jaar was het op het terrein soms onduidelijk of een ambulance al dan niet voor dringend vervoer was uitgerust", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Dat leidde soms tot enige twijfel of een bepaalde ambulance al dan niet dringend moest worden doorgelaten. "Dat is heel belangrijk voor de veiligheid van  het personeel en voor de snelheid waarmee slachtoffers kunnen worden vervoerd", aldus De Bl

Daarom komen er ambulances met verschillende basiskleuren: gele voor dringende hulpverlening en witte voor niet-dringend ziekenvervoer. "Zwaailichten zullen alleen voor dringend ziekenvervoer mogen worden gebruikt, niet om iemand gewoon naar een consultatie te vervoeren of van het ziekenhuis naar het rusthuis", zegt De Block.

De witte ambulances zullen hun zwaailicht en hun sirene moeten inleveren. Op die manier kunnen ook misbruiken worden uitgesloten. "Soms gebeurt het dat het zwaailicht even wordt aangezet om iets sneller ergens te raken of om een file te ontwijken", zegt De Block. "Dat kan niet de bedoeling zijn." 

Volgens De Block wordt er wel gewerkt aan een uitzonderingsregel voor instellingen die momenteel maar over één ambulance beschikken. "Die moeten hun zwaailicht niet inleveren."

Meest gelezen