Parijs wil geen zand van bedrijf dat mee bouwt aan Trump-muur

Parijs wil geen zand meer van de Frans-Zwitserse cementreus LafargeHolcim voor Paris Plages. Dat heeft het stadsbestuur beslist. LafargeHolcim zegt dat het bereid is het cement te leveren voor de muur die de Amerikaanse president Donald Trump wil optrekken op de grens met Mexico.

"We zien af van hun diensten", zegt de adjunct van burgemeester Anne Hidalgo van Parijs, verwijzend naar "ethische engagementen" die de Parijzenaar van zijn stad mag verwachte

Sinds 2002 levert Lafarge - in 2015 gefuseerd tot LafargeHolcim - het zand voor Paris Plages, het zomerevenement waarbij de oevers van de Seine jaarlijks in een strand worden omgetoverd.

De samenwerking kwam al eerder onder vuur toen bleek dat de groep in 2013-2014 onrechtstreeks terreurgroep IS had gefinancierd om een cementfabriek in Syrië draaiende te kunnen houden.

Het fusiebedrijf LafargeHolcim zit in de portefeuille van de investeringsmaatschappij Groep Brussel Lambert (GBL) van de Belgische zakenman Albert Frère. GBL is de op één na grootste aandeelhouder van het cementbedrijf, met een belang van 9,43 procent.

Meest gelezen