Parket raadde Antwerps stadsbestuur af om te spreken na Meir-incident

Zowel het federaal parket als het Antwerpse parket hebben burgemeester Bart De Wever en zijn korpschef afgeraden of verboden om een persconferentie te geven, kort na het incident met een verdachte auto op de Meir. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens gezegd in de Kamer.

Vorige donderdag was een Franse Tunesiër tegen hoge snelheid met zijn auto over de Meir in Antwerpen gereden. Daarbij raakte niemand gewond en de man kon korte tijd later onder invloed van drank en drugs worden opgepakt. In zijn auto lagen wel wapens.

Kort daarop gaven burgemeester Bart De Wever (N-VA) en korpschef Serge Muyters een persconferentie over het incident, maar daarop was onlangs al kritiek gerezen omdat het parket gevraagd had om geen gerechtelijke relevante informatie prijs te geven.

In de Kamer heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag bevestigd dat zowel het federale als het Antwerpse parket De Wever en Muyters expliciet gevraagd hadden om niet te communiceren. Het parket kon de burgemeester weliswaar niet verbieden om aspecten inzake de openbare orde mee te delen, maar wel om gerechtelijke gegevens openbaar te maken.

Volgens Geens waren de bedoelingen van de dader op dat ogenblik nog niet in te schatten en riskeerde het stadsbestuur om door een te snelle reactie cruciale informatie prijs te geven aan een eventuele terroristische organisatie die achter de aanslagen zou zitten.

Meest gelezen