Ritueel slachten: "Dialoog, maar overheid tekent wettelijk kader uit"

De Vlaamse politieke partijen zijn het dan eens geworden over een verbod op ritueel slachten schapen en geiten vanaf begin 2019. Onderhandelaar Piet Vanthemsche heeft acht maanden lang met de geloofgsgemeenschappen, maar nu is het aan de Vlaamse overheid om wetten uit te werken, zegt hij. Hij wil wel de dialoog met moslims en joden openhouden.

In de zomer van vorig jaar werd Piet Vanthemsche, voormalig
voorzitter van de Boerenbond, door Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben
Weyts (N-VA) aangesteld als bemiddelaar inzake het ritueel slachten van
dieren. Op basis van zijn rapport hebben de Vlaamse partijen een verbod
op onverdoofd slachten ingesteld op 1 januari 2019.

In "De afspraak" vanavond zei Vanthemsche dat hij acht maanden lang
geluisterd heeft naar de verzuchtingen van de joodse en de islamitische
gemeenschap in ons land, naar dierenrechtenorganisaties en de sector
zelf, namelijk de slachthuizen.

Vanthemsche zegt dat het een moeilijk evenwicht was tussen religieuze
vrijheid en dierenwelzijn. Er is veel gepraat en geluisterd, maar op
een bepaald ogenblik moet er een beslissing vallen en die is er nu, zegt
hij. Volgens het principe van de scheiding van godsdienst en staat, is
het uiteindelijk aan democratisch verkozen politici om een wettelijk
kader uit te tekenen en iedereen die hier woont of werkt, moet zich daar
dan aan houden, zegt Vanthemsche.

"Elektronarcose respecteert de spijswetten"

Iedereen in ons land heeft recht op halal voor de moslims of kosjer voedsel voor de joden als die dat willen, zegt Vanthemsche, en dat is volgens de huidige methoden best verzoenbaar met dierenwelzijn.

Zo is er de techniek van elektronarcose of omkeerbare verdoving, waarbij een dier bewusteloos wordt na een elektrische schok en een tijdlang geen pijn voelt. Als dat dier intussen de keel wordt overgesneden, lijdt het niet, maar klopt het hart wel en worden dus de spijswetten van joden en moslims gerespecteerd.

De techniek wordt al in andere landen toegepast zoals Groot-Brittannië, Denemarken en Nieuw-Zeeland en Vlaanderen kan er de rol van een pionier spelen. Wel kan dit voorlopig enkel voor kleine herkauwers zoals schapen en geiten. Voor grotere dieren zoals runderen wordt die technologie nog verder ontwikkeld.

Joden en moslims zijn nog niet tevreden

Zowel de vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap en nog meer die van de joodse gemeenschap kunnen zich -ondanks de gesprekken- echter nog niet vinden in het politieke akkoord tussen de Vlaamse partijen.

Toch moeten we de dialoog met hen openhouden, zei Vanthemsche. Dat Michael Freilich van het magazine "Joods Actueel" er eerder mee dreigde om dieren dan maar ritueel in Brussel te laten slachten, omdat dat niet onder de Vlaamse wetgeving valt, is mogelijk.

Vanthemsche vindt het daarom nodig om die wetgeving op verdoofd slachten op Europees niveau te regelen, eerder dan op de lidstaten. Vlaanderen kan nu echter een voortrekkersrol en daarbij een voorbeeld voor Europa zijn, zegt hij.

Meest gelezen