Roger Glover van Deep Purple: "Aan alles komt een einde"

De Britse bassist Roger Glover heeft het nog steeds naar zijn zin bij Deep Purple, maar de leeftijd begint zijn parten te spelen. De rockgroep die eind de jaren 60 wereldwijd doorbrak met het nummer "Child in time" begint dit jaar aan "The Long Goodbye Tour". "Je moet de realiteit onder ogen zien. We zijn allemaal achteraan de zestig of vooraan de zeventig. We gaan geen eeuwigheid mee", aldus Roger Glover in "Van Gils & Gasten".

De Britse rockgroep Deep Purple brak in 1969 door met zijn vierde album "Deep Purple in rock". Voor bassist Roger Glover was het zijn eerste album met de band die drie jaar later ook het iconische rocknummer "Smoke on the water" maakte.

"Ik heb enorm veel geluk gehad in het leven. Ik ben bevoorrecht om met Deep Purple de wereld rond te reizen. Het is onwaarschijnlijk hoe onze fans ons na al die jaren blijven steunen", aldus Glover in "Van Gils & Gasten".

Glover bedacht de titel "Smoke on the water" toen de opnamestudio van Deep Purple in Montreux in Zwitserland ontruimd moest worden na een hotelbrand. "Een dag na de brand zei ik: "Smoke on the water". Onze studio konden we niet meer gebruiken en we verhuisden voor de opnames naar een ander hotel. We hadden een nummer te weinig voor het album "Machine head" en zo is "Smoke on the water" uitgebracht."

Volgens Glover zijn muzikanten nauwelijks in staat om te weten welk nummer goed is en welk niet. "Het succes van "Smoke on the water" hadden we niet zien aankomen. Muzikanten kunnen hun eigen muziek niet goed inschatten", klinkt het.

"Moeten realiteit onder ogen zien"

In 1973 moest Roger Glover Deep Purple verlaten na een conflict tussen de verschillende bandleden. Elf jaar later volgde de reünie en sindsdien is de band de wereld rond blijven reizen.

"Binnenkort brengen we een nieuw album uit en starten we onze afscheidstournee "The Long Goodbye Tour". Op onze leeftijd weet je niet hoe lang je nog kan doorgaan. We moeten de realiteit onder ogen zien. We zijn allemaal eind de zestig of begin de zeventig. Dit wordt onze afscheidstournee en we zijn niet van plan om daarna nog een afscheidstournee te ondernemen."

Deep Purple staat op 17 juni op het podium van Graspop Metal Meeting.

Bekijk het volledige interview in "Van Gils & Gasten"

Meest gelezen