LucT 2010

Ruim miljoen euro steun voor restauratie fort van Liezele in Puurs

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft een premie van ruim een miljoen euro toegekend aan het gemeentebestuur van Puurs om het fort van Liezele te restaureren.

Het fort van Liezele is volgens het kabinet van Bourgeois het best bewaarde en meest complete van de zogenoemde tweede fortengordel rond Antwerpen, de "Hoofdweerstandstelling".

De premie zal worden gebruikt om de rechterhelft van het dak een waterdichting en een groendaksysteem te geven, de schouwen en verluchtingskanalen te renoveren en de gevel en de binnenkoer te herstellen. De linkerhelft van het dak werd enkele jaren geleden al aangepakt.

Beschermd monument

Het fort van Liezele is sinds 1995 een beschermd monument. Het herbergt een museum over de geschiedenis van het complex. Onder meer commandoposten, troepenkamers, de infirmerie, geschutsopstellingen en een gepantserde waarnemingspost zijn bewaard gebleven. Voorts is er een conciërgewoning en worden verschillende lokalen door plaatselijke vereningingen gebruikt. Rondom het fort ligt een domein van 18 hectare groen, met heel wat fiets- en wandelpaden.

De bouw van het fort dateert van 1908, maar was nog niet volledig afgerond bij de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Het fort gaf zich dan ook snel over toen in oktober van dat jaar het Belgische leger zich terugtrok achter de IJzer. Het deed vervolgens dienst als voedseldepot van het Duitse leger, Brits gevangenenkamp en opslagplaats voor gerecupereerde Duitse munitie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden er geen gevechten plaats en deed het fort opnieuw dienst als Duits depot. Na de oorlog verloor het zijn militaire functie, maar werd het al snel als landschap beschermd omwille van de aanwezigheid van zeldzame planten en vleermuizen.

Meest gelezen