Twee VN-experts en hun tolk dood teruggevonden in Congo

In Congo zijn de lichamen teruggevonden van twee VN-experts en hun Congolese tolk. De experts, een Amerikaan en een Zweed, deden onderzoek naar geweld door het leger en lokale milities in de centrale regio Kasaï. Drie anderen die zich bij hen bevonden, blijven nog vermist. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft een onderzoek bevolen.

VN-experts Michael Sharp en Zaida Catalan maakten deel uit van een groep experts. Ze waren al ruim twee weken vermist samen met hun vier Congolese begeleiders. Ze deden onderzoek naar het geweld in Kasaï, waar in augustus vorig jaar een traditionele leider is gedood tijdens een militaire operatie. De man was in opstand gekomen tegen het centrale gezag in Kinshasa.

Volgens de Congolese minister van Informatie Lambert Mende zijn drie lichamen teruggevonden door dorpelingen. Een van de slachtoffers bleek onthoofd. "Michael Sharp en Zaida Catalan zijn omgekomen omdat ze de oorzaken van het geweld en de onveiligheid in Congo probeerden te achterhalen", zegt VN-secretaris-Generaal Antonio Guterres. Hij dringt aan op een grondig onderzoek door de Congolese autoriteiten, maar kondigt ook een VN-onderzoek aan.

Spanning in Congo loopt weer op

Lokale milities in Kasaï zouden volgens de Verenigde Naties kindsoldaten rekruteren, en die zouden zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen. Ook het Congolese leger maakt zich schuldig aan buitensporig geweld tegen de milities. Gisteren hebben zowel de Europese Unie, de Afrikaanse Unie als de Verenigde Naties hun ongerustheid uitgedrukt over de gebeurtenissen in Kasaï.

De onrust in Congo heeft te maken met de politieke impasse in Kinshasa, waar er maar geen doorbraak komt in de vorming van een overgangsregering en de benoeming van een nieuwe premier uit de rangen van de oppositie. Dat is bepaald in een vredesakkoord tussen president Joseph Kabila en het belangrijkste deel van de oppositie van eind vorig jaar. Dat akkoord bepaalt dat president Kabila langer kan aanblijven, in afwachting van de uitgestelde presidentsverkiezingen. Die verkiezingen moeten door de overgangsregering worden voorbereid.

Door de politieke stilstand kan president Kabila de facto langer aan de macht blijven, hoewel dat in tegenspraak is met de grondwet. De Congolese bisschoppenconferentie, die bemiddelt om tot een oplossing te komen, heeft het over "een politieke impasse in de gesprekken". 

Meest gelezen