Verhofstadt over brexit: "Het basisprincipe is: burgers eerst"

De brexitbrief stemt ook Guy Verhofstadt, die de onderhandelingen over de brexit zal leiden voor het Europees Parlement, triestig. "Het is een ongeziene en spijtige gebeurtenis." Toch zijn er voor hem een aantal heel duidelijke punten waar het Europees Parlement geen toegevingen zal doen.

"Het basisprincipe is: burgers eerst." Voor Verhofstadt mogen noch de Britse, noch de Europese burgers een pasmunt worden in de onderhandelingen. Hij benadrukt daarnaast ook dat ze niet zullen accepteren dat het Verenigd Koninkrijk bilaterale handelsakkoorden afsluit of onderhandelingen begint met andere landen voor het land de Europese Unie definitief verlaat. Een derde punt waar hij voor waarschuwt is de speciale situatie met Ierland. "Er mag geen harde grens komen tussen Ierland en Noord-Ierland." Hij schat de overgangsperiode voor de relatie tussen Groot-Brittannië en Europa na de brexit op drie jaar. 

Hij benadrukt wel dat het gaat om de negatieve effecten te minimaliseren. "Het zal nooit hetzelfde zijn, het zal nooit beter zijn buiten de Europese Unie dan binnen de Europese Unie. Dat is de logica van het Europese project."

"We delen dezelfde erfenis, dezelfde cultuur en hebben dezelfde identiteit"

Ook bij Antonio Tajani, de voorzitter van het Europese parlement, klinkt een zelfde geluid. "Het is de eerste keer dat een van onze leden beslist om ons te verlaten. We respecteren de democratische keuze van de Britten, maar vandaag is geen goede dag voor Europa. We zullen een open debat voeren over de voorwaarden om de Europese Unie te verlaten."

Hij waarschuwt Groot-Brittannië daarnaast dat ze de verplichtingen tegenover de Europese Unie tot de laatste dag zullen moeten naleven. Net als Verhofstadt zegt Tajani dat er in het algemeen geen deal kan zijn als er geen deal is over de rechten van de burgers, zowel de Europese als de Britse.

Tajani sluit zijn toespraak af met te stellen dat lid zijn van de Europese Unie niet hetzelfde betekent als geen lid zijn. "Maar Groot-Brittannië verlaat de Europese Unie, niet Europa. We delen dezelfde erfenis, dezelfde cultuur en hebben dezelfde identiteit."

Meest gelezen