Verzekeringsmarkt Lloyd's of London komt naar Brussel

De Britse verzekeringsmarkt Lloyd's of London gaat een kantoor openen in Brussel. Dat wordt het hoofdkantoor voor de EU-markt na de brexit. Het hoofdkwartier van Lloyd's blijft echter wel in de Britse hoofdstad.

In een eerste fase zal Lloyd's ongeveer 100 van de 900 banen in Londen overhevelen naar een nieuw kantoor in Brussel. Dat moet de kern vormen van het filiaal van de markt in de Europese Unie na de brexit. Dat kantoor zou binnen een jaar al actief moeten zijn.

Hoeveel banen er nadien nog bijkomen, is nog duidelijk. In totaal werken er meer dan duizend mensen voor de grootste verzekeringsmarkt ter wereld. Lloyd's had zich eerder een groot tegenstander getoond van een brexit en wil nu ook in de toekomst stevig verankerd worden in de EU.

Opvallend is dat Lloyd's voor zijn EU-zetel gekozen heeft voor Brussel. Analisten hadden eerder een zetel in de Ierse hoofdstad Dublin of in Luxemburg verwacht.

Lloyd's of Londen is geen echt bedrijf, maar wel een markt waar verzekeraars en vertegenwoordigers van hun klanten elkaar ontmoeten en contracten sluiten. Lloyd's is vooral bekend van scheepvaartverzekeringen, maar is ook in andere sectoren actief.

Het bedrijf startte in 1688 in een koffiehuis in Londen, net zoals de Bank of England of de beurs van Londen overigens. Koffiehuizen waren toen populaire ontmoetingsplaatsen voor zakenlui en financiers.

AIG zette als eerste de stap naar de EU

Eerder had ook al de grote Amerikaanse verzekeringsgroep AIG aangekondigd dat het zijn hoofdzetel voor Europa zou verhuizen van Londen naar Luxemburg. AIG was zo de eerste financiële reus die effectieven verplaatst naar een plek binnen de EU, al blijft Londen wel het AIG-kantoor voor het Verenigd Koninkrijk.

Ook andere grote banken in Londen zoals Deutsche Bank, ING, BNP Paribas en zelfs Britse tegenhangers zoals HSBC overwegen om door de brexit delen van hun activiteit en personeel over te hevelen vanuit Londen naar steden in de EU. Vooral Amsterdam, Frankfurt en Parijs worden dan genoemd. De Aziatische stadstaat Singapore zou azen op de kroon van Londen als financiële hoofdstad van de wereld.

Het gaat overigens niet enkel om banken. Zowel de nieuwe Europese bankenautoriteit EBA als het EMA, het Europees Medisch Agentschap, zouden door de brexit vanuit Londen verkassen naar ergens in de EU. Ook daar woedt een hevige strijd tussen mogelijke nieuwe vestingsplaatsen.

Meest gelezen