Vlaamse meerderheid heeft akkoord over verbod op onverdoofd slachten

De meerderheid heeft een akkoord bereikt over onverdoofd slachten. Dat heeft onze redactie vernomen uit betrouwbare bron.  In oktober vorig jaar hadden Open VLD en CD&V nog bijkomende vragen in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Ze wilden het resultaat van de bemiddeling in de hele kwestie afwachten.  Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is blij dat er een consensus is.

Het akkoord slaat op het onverdoofd slachten van schapen en gaat in vanaf 1 januari 2019. Het is er gekomen na een overlegronde door Piet Vanthemsche, de voormalige topman van de Boerenbond.

Het akkoord bepaalt dat schapen met een elektroshock worden verdoofd voor ze worden geslacht. Het is de bedoeling dat er op termijn ook een gelijkaardige regeling voor het slachten van runderen komt, maar dat moet nog worden uitgewerkt.

Het verbod op onverdoofd slachten ligt vooral moeilijk bij de islam en het jodendom, die allebei voorschrijven hoe dieren ritueel moeten worden geslacht. Voor dierenrechtenorganisaties als GAIA kan onverdoofd slachten niet omdat de dieren te veel lijden. De voorbije jaren laaide het debat telkens weer op naar aanleiding van het Offerfeest bij de moslimgemeenschap.

Uit respect voor het dierenwelzijn waren rituele slachtingen eerder al verboden op tijdelijke slachtvloeren in Vlaanderen. Vorig jaar dienden Groen en Vlaams Belang een voorstel in om onverdoofd slachten helemaal te verbieden, maar toen wilden CD&V en Open VLD liever eerst het resultaat van de bemiddelingsopdracht van Piet Vanthemsche afwachten. 

"Fier dat er we een consensus hebben"

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) toonde zich wel een voorstander van een verbod op onverdoofd slachten. Vandaag reageert hij tevreden. "Ik ben blij en vooral fier dat we nu een consensus hebben", zegt hij aan onze redactie.

In eerste instantie geldt het verbod op onverdoofd slachten volgens Weyts voor schapen, kleine herkauwers en gevogelte. "Voor runderen en kalveren is de technologie nog niet op punt", zegt hij. "Vanaf het moment dat de technologie klaar is, kunnen we dat onmiddellijk invoeren. Dat kan óók 2019 zijn. We zullen dit nog bekijken, maar een exacte datum kunnen we daar niet op kleven."

Vlaamse meerderheid heeft akkoord over verbod op onverdoofd slachten

Meest gelezen