Vlaamse zorginstellingen hebben miljarden aan reserves, N-VA wil fonds

De Vlaamse zorginstellingen hebben miljarden aan reserves, vaak gewoon op een spaarboekje. Dat zegt Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA). Uit zijn analyse van 630 zorginstellingen, blijkt dat zorginstellingen samen 2 miljard aan reserves hebben, waarvan 800 miljoen aan cash geld. Parys wil het geld in een fonds steken. Zorginstellingen die geen grote reserves hebben kunnen dan geld lenen om investeringen te doen.

Parys maakte zijn analyse op basis van cijfers van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en van onderzoeksbureau Graydon. De 630 zorginstellingen die werden geanalyseerd zijn erg gevarieerd: van zorgcentra, tot centra voor kinderopvang, gehandicapten, jongeren en geestelijke gezondheidszorg.

"Ik heb maar een deeltje van de sector kunnen bekijken", benadrukt Parys in een reactie aan VRT Nieuws. "Bij die 630 vzw's staat 2 miljard euro aan reserves op de balans, waarvan 1,4 miljard aan beschikbare reserves. En als je gaat kijken naar de beschikbare cash dan kom je aan een bedrag van 800 miljoen euro."

"Nu is het zo dat elke welzijnsvoorziening op zijn eentje spaart om te kunnen investeren, maar hier ligt ook een kans voor diegenen die willen meedoen om al die reserves op vrijwilllige basis samen te leggen in een fonds. Dat helpt dan om sneller te kunnen investeren."

Volgens Parys is "de winst voor de Vlaming" dat we "sneller nieuwe rusthuizen, kinderopvangverblijven en voorzieningen voor jongeren en personen met een beperking kunnen bouwen". "De winst voor een voorziening met investeringsplannen is dat ze sneller aan de slag kunnen. De winst voor de organisaties die een deel van hun reserves ter beschikking stellen is dat ze een veel hoger rendement krijgen voor hun middelen dan wanneer ze die op een spaarboekje laten staan."

Meest gelezen