Weyts over slachthuis Tielt: "Van uitbreiden kan helemáál geen sprake zijn"

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is er niet over te spreken dat het slachthuis van Tielt naar de Raad van State stapt om de sluiting ongedaan te maken. "De démarches van het slachthuis van Tielt verbazen mij uitermate", zei hij in "Villa Politica".

Na het nieuws over wantoestanden in het slachthuis van Tielt, heeft de minister beslist om alle slachthuizen te laten door een onafhankelijke instantie. Het slachthuis van Tielt heeft hij tijdelijk laten sluiten, maar het management doet er alles aan om die sluiting ongedaan te maken.

"Als dat slachthuis opnieuw wil starten, dan moet het natuurlijk beantwoorden aan de strengste vereisten inzake dierenwelzijn. En dat in alle stappen van het proces: van de vrachtwagen met de dieren tot aan het slachten", zegt Weyts. Hij heeft van het slachthuis al verschillende actieplannen opgevraagd, maar intussen raakte bekend dat het slachthuis de sluiting ook juridisch zal aanvechten.

"Dat is toch wel heel vreemd", reageert de minister. "Enerzijds proberen ze met mij een overeenkomst te bereiken -een aanpassing van een actieplan met het oog op de wederopstart. Maar anderzijds proberen ze mij via de juridische weg, via de Raad van State, voor de rechtbank te slepen". Weyts noemt die aanpak "zeer onproductief". "De démarches van het slachthuis van Tielt verbazen mij uitermate", klinkt het.

Over de plannen van het slachthuis om uit te breiden, is de minister zeer kort. "Daar kan helemáál geen sprake van zijn."

Meest gelezen