Weyts wil volledige doorlichting van alle Vlaamse slachthuizen

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vraagt een volledige doorlichting van alle slachthuizen in Vlaanderen. Die doorlichting moet er komen door een onafhankelijke instantie.
Kurt Desplenter

Vorige week kwam een slachthuis uit de West-Vlaamse gemeente Tielt zwaar onder vuur te liggen nadat er beelden waren opgedoken waarop te zien was hoe varkens zwaar mishandeld werden alvorens ze werden geslacht. Minister Weyts stuurde de inspectie en liet daarop de activiteiten van het slachthuis stilleggen. De minister kondigt nu extra maatregelen aan en vraagt een volledige doorlichting van àlle slachthuizen in Vlaanderen, door een onafhankelijke instantie.

Verder wil Weyts dat de voltijds functionaris voor dierenwelzijn, die verplicht is in de slachthuizen, in de toekomst een meer onafhankelijke positie krijgt. "Nu wordt die functionaris nog aangeworven door de exploitanten zelf. Het zou beter zijn dat die functionaris een meer onafhankelijke positie krijgt en in alle onafhankelijkheid kan rapporteren, zonder dat hij moet vrezen voor sancties van de exploitant".

Slachthuis Tielt naar Raad van State

De actieplannen die het slachthuis in Tielt intussen al heeft voorgesteld, zijn volgens minister Weyts "onvoldoende". Intussen is ook bekend geraakt dat het slachthuis de beslissing voor het stilleggen aanvecht bij de Raad van State.

Weyts betreurt dat de exploitant die weg wil bewandelen. "Dat lijkt me een weinig productieve houding. De exploitant zal nu met een staalhard stappenplan moeten komen", klinkt het.

GAIA juicht maatregelen Weyts toe

Dierenrechtenorganisatie GAIA juicht de maatregelen die minister Weyts neemt rond de slachthuizen toe. "De minister heeft goed naar ons geluisterd. Het is goed dat de minister deze maatregelen neemt en het been stijf houdt tegenover het slachthuis in Tielt", zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA. "Die onafhankelijke doorlichting hebben wij gevraagd en dat die functionarissen voor dierenwelzijn een onafhankelijke positie krijgen, is een heel goede zaak", aldus de GAIA-topman.

Dat het slachthuis in Tielt intussen het stilleggen van zijn activiteiten aanvecht bij de Raad van State, noemt de GAIA-voorzitter "een grove schande". "Dat bewijst dat het slachthuis niet geïnteresseerd is in het verbeteren van het dierenwelzijn, maar enkel zo snel mogelijk opnieuw wil doorgaan met slachten en geld verdienen. Geldgewin is hun enige betrachting", besluit Vandenbosch.

Meest gelezen