Wie is Didier Seeuws, de Belgische topdiplomaat die de brexit begeleidt?

De Belg Didier Seeuws gaat een belangrijke rol spelen bij de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de brexit. Seeuws heeft er een opvallende carrière op zitten, onder meer als woordvoerder van ex-premier Guy Verhofstadt en als stafchef van EU-president Herman Van Rompuy.
BELGA/WAEM

Didier Seeuws (1965) komt uit de buurt van Gent en studeerde Diplomatieke Wetenschappen en Europees Recht, meteen een goede springplank voor een carrière in de Belgische diplomatie en in de EU.

In 1989 begon hij zijn carrière in de Belgische diplomatieke dienst en hij werkte onder meer op de ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.. In 2002 was hij even woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken en een jaar later werd hij die van premier Guy Verhofstadt (Open VLD). In die functie werd Seeuws bekend bij het grote publiek.

In 2007 stapte Seeuws over naar de permanente vertegenwoordiging van België bij de Europese Unie. In 2012 werd hij de stafchef van toenmalig Europees president Herman Van Rompuy (CD&V). 

In 2014 werd Didier Seeuws directeur van het departement Transport, Telecom en Energie van de EU. Tot juni vorig jaar, want toen werd hij aangeduid als hoofd van de "task force" die voor de Europese Raad moet onderhandelen over een brexit.

Die procedure is nu ingezet. Seeuws zal daarbij moeten samenwerken met de gewezen Franse minister en ex-EU-commissaris Michel Barnier -die toponderhandelaar voor de EU is inzake een brexit- en zijn vroegere baas Guy Verhofstadt, nu brexitonderhandelaar voor het Europees Parlement.

Seeuws geniet een reputatie als stevig en resultaatgericht onderhandelaar met oog voor technisch detail en politieke feeling. Hij is ook een enthousiast fietser.

Wie onderhandelt er nog over de brexit?

Didier Seeuws is dus de brexitonderhandelaar van de Europese Raad, dus de vertegenwoordiging van de staatshoofden en regeringsleiders van de EU. In die functie rapporteert hij aan EU-voorzitter Donald Tusk.

Guy Verhofstadt moeten we u niet voorstellen. De oprichter en gewezen voorzitter van Open VLD, ex-premier en huidig fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, is ver buiten de grenzen bekend. Hij wordt de onderhandelaar voor de brexit voor het Europees Parlement.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de Fransman Michel Barnier, die de onderhandelingen over de brexit zal leiden voor de Europese Commissie. Barnier komt uit de conservatieve partij en was onder president Jacques Chirac minister van Buitenlandse Zaken. Hij was eerder ook EU-commissaris voor Regionaal Beleid en voor Interne Markt.

Meest gelezen