Queensland Fire & Emergency Services

“Je weet nooit wat er na een storm aanspoelt”

Orkaan Debbie richtte de afgelopen dagen alleen grote materiële schade aan, toen hij over Australië raasde. De Aussies overleefden de storm allemaal, maar in het plaatsje Ayr werd na de doortocht van de zware storm toch een dodelijk slachtoffer gevonden: een anderhalve meter lange stierhaai.

Debbie raasde met windsnelheden boven de 260 kilometer per uur over Australië en veroorzaakte ook heel wat overstromingen. Zo ook in Ayr, een plaatsje in het oosten van Australië.

Een lokale journalist die op weg was naar een gehuchtje dat van de buitenwereld was afgesloten deed de lugubure ontdekking. Op de overstroomde toegangsweg naar het gehuchtje zag hij namelijk plots een grote haai liggen. “Hij is vast tijdens een stortvloed verward geraakt en strandde langs de kant van de weg”, vertelt de verraste journalist. “De haai is nu “talk of the town”, aldus de journalist.

Een vrouw uit een naburig plaatsje kon haar ogen niet geloven toen ze het dier zag. “Ik dacht eerst dat het een dolfijn was. Maar toen bedacht ik me dat hier helemaal geen dolfijnen leven.” Toen ze besefte dat het een haai was, werd ze bang. Ze heeft dan ook een goede raad: “Mensen zouden hieruit moeten leren om nooit in overstroomde gebieden te lopen als je niet weet wat erin zit”, zegt ze in een lokale krant.

Rivierhaai

De haai komt niet uit zee, want Ayr ligt helemaal niet de kust, maar wel dichtbij een rivier: de Burdekin. En die huisvest stierhaaien, schildpadden en barracuda’s. Dus daar moet de haai vandaan komen. Tijdens de storm steeg het peil van de rivier pijlsnel, overstroomde en daardoor moet de haai dus buiten de bedding zijn terechtgekomen.

Beelden

Op sociale media zijn intussen verschillende foto’s en video’s van het dier te vinden. “Je weet nooit wat er onder de oppervlakte zit, tijdens een zware storm”, twitterden de lokale hulpdiensten, als bijschrift bij een foto van de aangespoelde haai. 

Op andere beelden is dan weer te zien hoe een kind het dier aanraakt.

Meest gelezen