Academy neemt extra maatregelen om blunders in Oscarshow te vermijden

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences neemt extra maatregelen om in de toekomst dat in de toekomst de verkeerde Oscarwinnaar op het podium wordt geroepen. De Academy blijft wel samenwerken met auditkantoor PriceWaterHouseCoopers, maar er wordt een derde boekhouder aangesteld, er komen meer repetities voor de show én het gebruik van smartphones in de coulissen wordt verboden.

Wat voorafging

Coup de théâtre tijdens de meest recente Oscaruitreiking, toen acteurs Warren Beatty en Faye Dunaway de verkeerde winnaar bekendmaakten in de belangrijkste categorie "beste film". Niet "La la land", maar "Moonlight" bleek de winnaar. Beatty kreeg de foute winnaarsenveloppe aangereikt: op zijn kaartje stond "La la land"-hoofdrolspeelster Emma Stone, als winnaar in de categorie "beste actrice". Het productieteam had de enveloppe van de verkeerde categorie doorgegeven. De fout werd pas pijnlijk duidelijk toen de producers van "La La Land" op het podium al bezig waren met hun bedankingsspeech.

Extra protocols en repetities

Academy-voorzitster Cheryl Boone Isaacs legt in een brief uit dat auditkantoor PriceWaterHouseCoopers, dat al 83 jaar samenwerkt met de Academy, het auditkantoor van de Oscars blijft, maar dat een fout zoals eerder dit jaar "onaanvaardbaar" is.

De blunder van dit jaar zou gelegen hebben bij PwC-boekhouder Brian Cullinan, die afgeleid zou zijn geweest en foto's van Emma Stone hebben getweet op het moment dat hij de envelop moest overhandigen. Eerder maakte de Academy bekend dat Cullinan en zijn collega Martha Ruiz nooit meer op de Oscars mogen werken.

"We hebben protocols op poten gezet voor de avond van de Oscars, waaronder de organisatie van repetities om ons voor te bereiden op eventuele problemen op het podium, het verbod op elektronische toestellen in de coulissen en een betere verificatie van de categorieën op de enveloppen", klinkt het in de brief.

Daarnaast zal Rick Rosas, die al jaren gewerkt heeft als medeverantwoordelijke van de stemming, die taak opnieuw opnemen. Ook zal een derde boekhouder aangesteld worden, die alle winnaars op voorhand kent en in de controlekamer aanwezig zal zijn en indien nodig de regisseur van de Oscars kan waarschuwen.

Meest gelezen