Actie Hongersnood 12-12 heeft al meer dan 3 miljoen euro ingezameld

De actie 12-12 heeft al meer dan 3 miljoen euro ingezameld tegen de hongersnood in Afrika en Jemen. Het Consortium 12-12 spreekt van een bemoedigend resultaat. In Nederland heeft de inzamelactie 30 miljoen euro opgebracht. Daar was er gisteren een nationale actiedag. De acties lopen in beide landen nog altijd.
Maciej Moskwa/NurPhoto

Dinsdag stond de teller van de actie Hongernood 12-12 in ons land op 2,15 miljoen euro. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) liet afgelopen weekend weten dat de federale regering het ingezamelde bedrag zal verdubbelen.

Alle informatie over schenkingen aan het Consortium staat op www.1212.be. Storten kan nog altijd.

Nederland haalt ruim 30 miljoen euro op

De inzamelactie voor het consortium van hulporganisaties in Nederland, Giro555, heeft al ruim 30 miljoen euro in het laatje gebracht. Dat is bekendgemaakt op het einde van de nationale actiedag gisteren. Radio- en tv-zenders besteedden volop aandacht aan de actie, bekende Nederlanders bemanden telefoons waar mensen hun giften konden doorgeven.

De hele dag was er in de Nederlandse radio- en tv-uitzendingen veel aandacht voor de hongersnood die miljoenen mensen in Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan en Somalië treft. Bekende Nederlanders zaten in een belteam en namen de telefoon op als mensen geld wilden doneren.

Aan het einde van de dag werd een stand van zaken opgemaakt: 30.011.423 euro, zoveel heeft de inzamelactie van Giro555 al opgebracht. "Wat een fantastische dag en wat een geweldige opbrengst! Nederland laat zich vandaag weer op z'n mooist zien", aldus actievoorzitter Farah Karimi.

Het ingezamelde geld wordt onder meer gebruikt voor voedingsprogramma's. Ernstig ondervoede kinderen krijgen speciale pindapasta. Ook wordt het geld gebruikt voor medische behandeling, het herstellen van de watervoorziening en het aankopen van hygiënepakketten, met daarin zeep en waterzuiveringstabletten.

De samenwerkende hulporganisaties gaan ervan uit dat het eindbedrag van Giro555 verder oploopt. Er zijn namelijk nog steeds acties bezig en het rekeningnummer blijft voorlopig geopend.

Meest gelezen