Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse president Trump ontvangt Chinese president Xi Jinping volgende week

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping zullen elkaar volgende week voor het eerst ontmoeten. Op 6 en 7 april zal Xi Jinping ontvangen worden in Trumps villa in Mar-a-Lago in Florida.

Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne hevige kritiek geuit op China. Hij beschuldigde het land ervan miljoenen banen in de VS te hebben "gestolen". Ook veroorzaakte hij ongenoegen in Peking toen hij liet verstaan dat hij het "Een-Chinabeleid" zou kunnen laten varen. Volgens dat beleid behoort Taiwan tot China. Hij bedreigde China ook met een handelsoorlog.

Midden februari sprak Trump verzoenende taal in een telefoongesprek met Xi Jinping. Hij verzekerde dat Washington het Een-Chinabeleid zal respecteren.

De Chinese president zal de tweede buitenlandse leider zijn die Trump in Mar-a-Lago ontvangt, sinds hij in januari Amerikaans president is geworden, na de Japanse premier Shinzo Abe in februari. Voor hij naar de VS afzakt, brengt Xi Jinping nog een officieel bezoek aan Finland van 4 tot 6 april.

Meest gelezen