Laurent Jégou - Flickr / Creative Commons by-nc

Bouwaanvraag indienen onmogelijk: nieuw systeem ligt plat

Architecten kunnen sinds dinsdagmiddag geen eergisteren geen bouwaanvragen meer indienen. Het nieuwe, digitale platform dat ze daarvoor sinds kort moeten gebruiken, ligt nog zeker tot morgen plat.

Het zou een einde maken aan de berg papierwerk: het nieuwe digitale platform waarmee architecten vanaf 23 februari een bouwaanvraag moeten indienen. Verplicht. Er bestaat dus geen andere manier meer om een bouwaanvraag in te dienen. Dat is een groot probleem, want het systeem ligt sinds eergisteren helemaal plat. En dat zal nog zeker tot morgen het geval zijn.

Het probleem doet zich voor bij het uploaden van bijlagen. Daarbij accepteert de virusscanner de attachments niet, of verwerkt ze te traag. Bijgevolg kunnen er in het systeem geen aanvragen ondertekend worden omdat de bijlagen als onveilig worden beschouwd.

Niet nieuw

De problemen zijn niet nieuw, want de afgelopen weken werden er al heel wat problemen gemeld. 80 procent van de architecten die al ervaring hebben met de digitale bouwaanvraag, ondervond er de afgelopen tijd al problemen mee. Dat blijkt uit een enquête die de Vlaamse architectenorganisatie NAV afnam bij 1.200 van haar leden. Van die 80 procent moest 15 procent de poging om een aanvraag in te dienen zelfs staken, zonder resultaat.

Voor het NAV is de maat vol. De organisatie had deze week al een spoedoverleg gevraagd met het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) en vraagt onmiddellijke bijsturingen.  

Meest gelezen