Bouwaanvraag indienen onmogelijk: nieuw systeem ligt plat

Architecten kunnen sinds dinsdagmiddag geen bouwaanvragen meer indienen. Het nieuwe, digitale platform dat ze daarvoor sinds kort moeten gebruiken, ligt nog zeker tot morgen plat. De architecten vinden het vervelend dat zij door de bouwheer mede verantwoordelijk geacht worden voor de problemen omdat alles te traag verloopt.

Het zou een einde maken aan de berg papierwerk: het nieuwe digitale platform waarmee architecten vanaf 23 februari een bouwaanvraag moeten indienen. Verplicht. Er bestaat dus geen andere manier meer om een bouwaanvraag in te dienen. Dat is een groot probleem, want het systeem ligt sinds eergisteren helemaal plat. En dat zal nog zeker tot morgen het geval zijn.

Het probleem doet zich voor bij het uploaden van bijlagen. Daarbij accepteert de virusscanner de attachments niet, of verwerkt ze te traag. Bijgevolg kunnen er in het systeem geen aanvragen ondertekend worden omdat de bijlagen als onveilig worden beschouwd.

Niet nieuw

De problemen zijn niet nieuw, want de afgelopen weken werden er al heel wat problemen gemeld. 80 procent van de architecten die al ervaring hebben met de digitale bouwaanvraag, ondervond er al problemen mee. Dat blijkt uit een enquête die de Vlaamse architectenorganisatie NAV afnam bij 1.200 van haar leden. Van die 80 procent moest 15 procent de poging om een aanvraag in te dienen zelfs staken, zonder resultaat.

Voor het NAV is de maat vol. De organisatie had deze week al een spoedoverleg gevraagd met het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) en vraagt onmiddellijke bijsturingen.

Systeem kan de druk van aanvragen niet aan

Volgens de NAV ondervindt 80% van de architecten problemen met het systeem. Zo is het onduidelijk waar aanvragen voor bv. een garage moet worden ingediend. Of alles is ingediend en je krijgt een foutmelding en moet opnieuw beginnen.

Andere problemen zijn de toegang tot het systeem die niet werkt (30%), het platform werkt te traag (67%), er zijn foutmeldingen met gegevensverlies (70%)of het opladen van de bestanden gaat te traag (45%). 

De NAV zegt dat het systeem onvoldoende proefgedraaid is. De ambtenaren zijn overigens even gefrustreerd als wij, klinkt het. Hoe dan ook is dat probleem erg nadelig voor het imago van de architect, want die krijgt alle verwensingen van de bouwheren op zijn bord en kan daar niets aan doen. Ze zitten urenlang achter hun computer om alles opnieuw in te vullen en dat wek frustraties op.

Meest gelezen