Britse regering lanceert wet die EU-wetgeving moet vervangen

De "Great Repeal Bill" zal het Britse, maar ook de parlementen van de autonome gebieden Wales, Schotland en Noord-Ierland het  recht geven om Europese wetten te vervangen, aan te passen of te schrappen.

Een dag nadat de Britse premier Theresa May de Europese Unie officieel op de hoogte bracht van het vertrek van haar land uit de EU, zet de regering in Londen een nieuwe stap richting brexit.

Staatssecretaris voor Brexit David Davis (boven) heeft in het Lagerhuis zijn "Great Repeal Bill" (Grote Intrekkingswet) voorgesteld. Die wet moet het mogelijk maken om na de brexit Europese wetten en richtlijnen aan te passen of te schrappen. Niet enkel het Britse parlement, maar ook de parlementen van de autonome gebieden Schotland, Noord-Ierland en Wales zouden dat recht krijgen.

De "Repeal Bill" zal volgens Davis een einde maken aan de "supprematie van de Europese wetgeving in het Verenigd Koninkrijk". Ook zou het Europese Hof van Justitie in Luxemburg  geen zeggenschap meer hebben over de wetten in Groot-Brittannië.

Wel blijven na een brexit alle onder de EU ingevoerde wetten van kracht, ten minste tot de parlementen in het VK die schrappen of amenderen. Dat moet rechtsonzekerheid en chaos vermijden. Het gaat dan onder meer om wetten inzake sociale zaken, milieu, financiën, consumentenrechten en dergelijke.

Wat staat er in de "Great Repeal Bill"?

  • die schrapt de European Communities Act uit 1972 die bepaalt dat de EU-wetgeving boven die van het VK staat
  • Het EU-Hof van Justitie heeft geen zeggenschap meer in het VK
  • bestaande EU-wetgeving wordt omgevormd tot VK-wetten
  • de wet wordt na goedkeuring door het parlement van kracht de dag dat het VK de Europese Unie verlaat

Meest gelezen