Britse regering lanceert wet die EU-wetgeving moet vervangen

De "Great Repeal Bill" of Grote Intrekkingswet zal het Britse parlement, maar ook de parlementen van de autonome gebieden Schotland, Noord-Ierland en Wales het recht geven om Europese wetten aan te passen of te schrappen zodra de brexit een feit is.

Een dag nadat de Britse premier Theresa May de Europese Unie officieel op de hoogte heeft gebracht van het vertrek van haar land uit de EU, zet de regering in Londen een nieuwe stap richting brexit.

Staatssecretaris voor Brexit David Davis (boven) heeft in het Lagerhuis zijn "Great Repeal Bill" (Grote Intrekkingswet) voorgesteld. Die wet moet het mogelijk maken om na de brexit Europese wetten en richtlijnen aan te passen of te schrappen. Niet alleen het Britse parlement, maar ook de parlementen van de autonome gebieden Schotland, Noord-Ierland en Wales zouden dat recht krijgen.

De "Repeal Bill" zal volgens Davis een einde maken aan de "suprematie van de Europese wetgeving in het Verenigd Koninkrijk". Ook zou het Europese Hof van Justitie in Luxemburg geen zeggenschap meer hebben over de wetten in Groot-Brittannië.

Wel blijven na een brexit alle onder de EU ingevoerde wetten van kracht, ten minste tot de parlementen in het VK die schrappen of amenderen. Dat moet rechtsonzekerheid en chaos vermijden. Het gaat dan onder meer om wetten inzake sociale zaken, milieu, financiën, consumentenrechten en dergelijke.

De "Repeal Bill" zal in mei worden voorgesteld tijdens een toespraak van koningin Elizabeth II. Daarna zullen zowel het Lagerhuis als het Hogerhuis erover moeten stemmen en het eens worden met elkaar.

"Einde suprematie van EU-wetgeving in het VK"

De "Great Repeal Bill" omvat de volgende punten:

  • de wet schrapt de European Communities Act uit 1972 die bepaalt dat de EU-wetgeving boven die van het VK staat
  • het EU-hof van Justitie heeft geen zeggenschap meer in het VK
  • de bestaande EU-wetgeving wordt omgevormd tot Britse wetten
  • de wet wordt na goedkeuring door het parlement van kracht op de dag dat het VK de Europese Unie verlaat

Meest gelezen