De Kennedy-stijl van koningin Mathilde in Denemarken

Onze koningin is een erg trouwe vrouw: tijdens haar tweedaags staatsbezoek aan Denemarken koos ze opnieuw voor de ontwerpen van Edouard Vermeulen van modehuis Natan, voor de ambachtelijke Esmeralda Ammoun en voor hoedenmaakster Fabienne Delvigne. Op het staatsbanket paradeerde ze dan weer met een oranje creatie van Armani.

1. Lichtblauw ensemble met jurk met doorzichtig effect

In totaal droeg ze verspreid over twee dagen vijf verschillende outfits. De eerste was een lichtblauw ensemble van Natan, waarmee ze zoals steeds de Belgische mode eert. "De jurk is in een onregelmatige grafische kant en een corsage met een doorzichtig effect. De koningin draagt ook een luchtige mantel, met een hals in kasjmier en wol. Accessoires zijn parelgrijs", geeft ontwerper Vermeulen alle details mee in een persbericht.

De bijhorende hoed kwam uiteraard van vaste waarde Fabienne Delvigne. Zij zelf vindt deze hoed de typische "Kennedy-stijl" hebben, verwijzend naar presidentsvrouw Jacqueline Kennedy. Het geheel werd afgewerkt met een paar beige pumps. Bij vertrek op Melsbroek droeg Mathilde nog een mantel om zich ietwat in te duffelen tegen de ochtendlijke koude. De riem en de pochette in blauw zijn ook van de hand van Delvigne.

Keld Navntoft

Tijdens de officiële fotosessie op Amalienborg, het Deense Paleis. Kroonprinses Mary (uiterst links) draagt trouwens een ontwerp van Claes Iversen, een Deen die in Nederland leeft. Hij is ook een van de vaste ontwerpers van de Nederlandse koningin Máxima.

Henning Bagger

Ontmoeting met de Deense premier Rasmussen in zijn kantoor.

Op Melsbroek met mantel tegen de koude.

2. Oranje Armani-jurk met tiara van wijlen Astrid

Bij het staatsbanket zet iedereen zijn beste beentje voor. Mathilde werd onlangs nog gespot in Milaan. Nu weten we waarom: ze heeft een stijlvolle oranje jurk van Armani in huis gehaald. Ze combineerde de jurk met de tiara van de Negen Provincieën, een erfstuk. Toen Astrid prinses van Zweden was, kreeg ze in 1925 de diadeem als geschenk van de Belgische bevolking. Dit ter gelegenheid van haar huwelijk met Leopold III.

3. Ensemble van de ambachtelijke Esmeralda Ammoun

De Belgische ontwerpster Esmeralda Ammoun met Libanese roots begint een vaste waarde te worden in de kleerkast van Mathilde. Zij gaat telkens ambachtelijk te werk en naait de kleren nog zelf. Het rozige ensemble met bijpassende handtas en handschoenen werd afgewerkt met een hoed in stro van -uiteraard- Fabienne Delvigne.

4. Een trotse Filip naast Mathilde in rode glitterjurk

Op de contraprestatie of het concert waarop ons koningspaar De Denen trakteert, droeg Mathilde een rode glitterjurk van Natan. Zelfs de kleine handtas en de armband schitterden als subtiel accessoire. De heren kozen voor een traditionele smoking. Merkt u ook op hoe trots koning Filip kijkt in de lens, en hoe liefdevol hij Mathilde vasthoudt.

Koningin Margrethe droeg drie maal bont tijdens het staatsbezoek, bij aankomst van de Belgen ook al. Margrethe heeft een voorliefde voor bont. Koningin Paola en de Queen kozen in het verleden ook voor bont en dat lokte heel wat kritiek uit. De Denen liggen daar echter niet wakker van. In Denemarken is bont gewoon big business.

5. Afscheid met opnieuw een creatie van Natan

Meest gelezen