De vijf films die je deze paasvakantie moet zien volgens Ward Verrijcken

Onze filmreporter Ward Verrijcken heeft een selectie films aangestipt die voor verstrooiing kunnen zorgen tijdens druilerige dagen in de paasvakantie. ""Beauty and the beast", "Ghost in a shell", "Sprakeloos", "The other side of hope" en "De Smurfen en het verloren dorp" zijn een bezoek aan de bioscoop waard", aldus Ward Verrijcken.

Beauty and the beast (VS)

regie Bill Condon
met Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad, Kevin Kline, Hattie Morahan, Haydn Gwynne, Gerard Horan

“Beauty and the beast” is de “live action”-remake van de geniale tekenfilm uit 1991. Emma Watson speelt het titelpersonage, een vrijgevochten jongedame die ontvoerd wordt naar een kasteel en daar wordt vastgehouden door het beest.

Ze leert al gauw dat schijn bedriegt en ze leert ook de gevoelige kant kennen van het beest. “Beauty and the beast” is eerst en vooral een spectaculaire musical, met al die beroemde liedjes zoals “Be our guest” en ook de titelsong “Beauty and the beast”. Het nummer is deze keer ingezongen door Ariane Grande en John Legend.

De film mocht heel wat geld kosten. Hij ziet er fantastisch duur uit en is ook wat langer dan het origineel. De film is best spraakmakend, omdat Disney voor het eerst een homoseksueel personage introduceert in een van hun films. Meer diversiteit in het kinderuniversum, daar kunnen we alleen maar voor zijn.

“Beauty and the beast” is overal ter wereld kassarecords aan het breken en alles wijst er op dat dat ook bij ons het geval zal zijn.

Ghost in the shell (VS)

regie Rupert Sanders
met
Scarlett Johansson, Pilou Asbæk, Takeshi Kitano, Juliette Binoche, Michael Pitt, Chin Han, Danusia Samal, Lasarus Ratuere

De fans van manga, de Japanse animatiekunst, kunnen hun hart ophalen aan “Ghost in the shell”. Het is een “live action”-verfilming van de gelijknamige stripreeks. Centraal staat Major, een hoogtechnologische heldin. Ze is een artificieel intelligent wezen. De hersenen van een echt meisje zijn ingepland in het lichaam van een heel verleidelijke robot.

Major moet de jacht openen op cyberterroristen in een fictieve toekomst. De kunst bestaat erin om te weten waar de dreiging van die cyberterroristen vandaan komt. Misschien komt die wel uit de eigen organisatie van Major, de Section 9.

“Ghost in the shell” is een wat lijzige actiefilm. De film waarschuwt tegen de mogelijke gevaren van onze hoogtechnologische wereld, waarin we voortdurend online met elkaar in communicatie zijn. Het is bijna een pamflet tegen de gevaren van het internet. De grootste attractie van deze film is Scarlett Johansson als de schaars geklede titelheldin.

Sprakeloos (Bel)

regie Hilde Van Mieghem
met Viviane de Muynck, Stany Crets, Marie Vinck, Flor Decleir, Hans Kesting, Seppe van Groeningen en Achiel De Smet

“Sprakeloos” is de langverwachte verfilming van het gelijknamige boek van Tom Lanoye. Het boek gaat over zijn moeder die op late leeftijd een beroerte krijgt en haar spraakvermogen verliest.

In het boek heet de schrijver Jan Meerman, dat is het alter ego van Tom Lanoye. We zien in flashbacks hoe zijn ouders elkaar leren kennen en een beenhouwerszaak uitbaten in Sint-Niklaas.

Later wanneer zijn moeder ziek wordt, moet Jan Meerman haar verplegen. Hij moet zich voorbereiden op het nakende en definitieve afscheid van zijn moeder.

“Sprakeloos” is de beste film die Hilde Van Mieghem tot nog toe geregisseerd heeft. De film is heel ontroerend, vooral omdat er zo mooi geacteerd wordt door Stany Crets en de immer fantastische Viviane de Muynck.

The other side of hope (Fin)

regie Aki Kaurismäki
met Ville Virtanen, Kati Outinen, Tommi Korpela, Sakari Kuosmanen, Jörn Donner, Sherwan Haji, Taneli Mäkelä, Milka Ahlroth

In de arthousebioscopen kan u terecht voor de Finse film “The other side of hope”. Het gaat over een Syrische vluchteling die via een kolenschip terechtkomt in Helsinki. Daar komt hij in de mallemolen van de vluchtelingencentra terecht.

Hij ontmoet er een oudere gedesillusioneerde Finse heer. De Finse heer probeert wat meer schwung te krijgen in zijn leven door een restaurant te openen. De ontmoeting tussen de twee personages zal heel betekenisvol zijn.

Wie het werk van de Finse grootmeester Aki Kurausmäki een beetje kent, zal zijn typische stijl herkennen. Heel esthetisch interessant, want ook al gaat het over een heel actuele film, volgens Kurausmäki is Helsinki voor eeuwig en altijd vastgezet in een jaren zeventig look. Dat levert een heel interessante visuele film op, maar het is ook heel interessant over de actuele vluchtelingenproblematiek.

Aki Kurausmäki won de Zilveren Beer met “The other side of hope” op het jongste Filmfestival van Berlijn, de prijs voor beste regie is dat. Meteen daarna kondigde hij aan dat dit zijn allerlaatste film is. Dit is zijn cinematografische afscheid.

De Smurfen en het verloren dorp (VS)

regie Kelly Asbury
met Ariel Winter, Joe Manganiello, Michelle Rodriguez, Julia Roberts, Ellie Kemper, Mandy Patinkin, Rainn Wilson, Demi Lovato

De Smurfen zijn de voorbije jaren opgedoken in twee grote Hollywoodfilms. In de films kregen ze het gezelschap van echte acteurs, maar die formule bleek niet heel goed te werken. Voor deze derde film werd beroep gedaan op animatie. Het is een onvervalste tekenfilm geworden: “De Smurfen en het verloren dorp”.

De Smurfen zijn nog steeds op de vlucht voor de boze tovenaar Gargamel. Gargamel lokt hen naar het verloren dorp uit de titel. Tot hun grote verbazing ontdekken de Smurfen dat daar een andere en geheimzinnige Smurfenpopulatie woont.

“De Smurfen en het verloren dorp” is een tekenfilm met een feministisch kantje. Er wordt eindelijk een antwoord gegeven op de vraag: Hoe komt het dat Smurfin de enige vrouw is in de wereld van de Smurfen?

Het is een leuke, maar geen grootse tekenfilm. De film is heel plezant om de allerkleinsten mee naartoe te nemen.

Meest gelezen