Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Fotograaf "Napalm meisje" gaat na carrière van 51 jaar met pensioen

Fotograaf Nick Ut, die met zijn beeld van het "Napalmmeisje" een van de meest iconische foto's aller tijden maakte, hangt zijn camera aan de haak. De Amerikaan met Vietnamese roots werkte 51 jaar voor persagentschap AP. Zijn fototoestel bracht hem van het front in Vietnam tot op de rode loper in Hollywood.

Ut won in 1973 de Pulitzer Price voor zijn foto van een meisje dat huilend wegloopt, omdat ze in brand staat na een aanval met een napalmbom. Ut was amper 21 jaar oud toen hij het iconische beeld maakte dat in ieders collectief geheugen zit.

Nadat hij Kim Phuc had gefotografeerd, bracht hij het toen 9-jarige meisje naar het ziekenhuis voor verzorging. Sinds hun ontmoeting zijn de twee vrienden geworden en elkaar blijven zien. Phuc woont nu in Canada, en krijgt nog vaak bezoek van "Uncle Nick", zoals ze haar reddende engel noemt.

Gisteren was Uts laatste werkdag bij persagentschap AP, waarvoor hij meer dan een halve eeuw werkte. Fotografie was een vroege roeping: Ut trok op zijn 15e al naar de oorlog in zijn vaderland Vietnam, in het spoor van zijn broer, die er werd vermoord. Die ingrijpende gebeurtenis zou zijn verdere carrière bepalen. "Ik ben bij elke opdracht enorm voorzichtig, want ik merk elke dag dat ik zou kunnen sterven. Maar ik maak mij er weinig zorgen over: ik focus me op mijn werk en blijf doorgaan", zei hij daar eerder dit jaar over in een interview met NBC News.

Na de Vietnamoorlog verhuisde Ut naar de VS. Daar bleef hij actief voor AP. In de loop van zijn carrière stond hij zowel aan de frontlinie in Vietnam, als op de "Walk of fame". Een carrière "van hel naar Hollywood", zoals hij het zelf omschrijft. Ut volgde onder meer het proces-O.J. Simpson.

      

Meest gelezen