Gemeente Geetbets legt bingo-avonden aan banden

Organisatoren van bingo- en kienavonden in de Vlaams-Brabantse gemeente Geetbets moeten vanaf nu toestemming vragen aan de burgemeester als ze een spelavond willen organiseren. Volgens de burgemeester zijn de spelletjes zo populair dat het gevaarlijk wordt. Dat schrijft Het Nieuwsblad.  

Sinds een paar jaar is bingo en vooral de variant kien erg populair bij de Geetbetse senioren. Elke maand vinden er gemiddeld twee spelavonden plaats. Burgemeester Jo Roggen (Open VLD) wil het spel nu aan banden leggen.

"We willen daarmee voorkomen dat bij ons professionele promotoren opduiken die voor eigen gewin zulke bingoavonden gaan organiseren. We moeten er al bestuur over waken dat een overaanbod niet tot gokverslaving leidt", zegt Roggen in Het Nieuwsblad.

Lokale verenigingen die een bingoavond organiseren kunnen wel nog toestemming krijgen van de gemeente. Ze moeten dan werken met een open boekhouding. "De opbrengst moet volledig naar de vereniging gaan", zegt Roggen.

De Kansspelcommissie bevestigt dat bingo aan populariteit wint. Voorzitter Peter Naessens benadrukt dat het geen onschuldig spel is, maar een kansspel met risico's. Hij vergelijkt het met de pokerrage. "Eerst speelden vrienden voor het plezier, maar al snel werden heuse illegale pokeravonden georganiseerd, waarbij voor grof geld werd gespeeld. Daartegen hebben we toen hard opgetreden."

De Kansspelcommissie bekijkt nu ook of er meer controle nodig is op bingo- en kienavonden en of er extra regels nodig zijn.  

Meest gelezen