Jambon: "Burgemeester moet oordelen of het opportuun is om te communiceren"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft zijn partijvoorzitter Bart De Wever stevig moeten verdedigen tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Die laatste krijgt heel wat kritiek te slikken na zijn persconferentie over het Meir-incident. "We moeten de rol van de burgemeester onderscheiden van die van de korpschef."

Er kwamen in het vragenuurtje in de Kamer vanuit verschillende hoeken vragen over het Meir-incident. Zowel Raf Terwingen (CD&V), Alain Top (SP.A) als Stefaan Van Hecke (Ecolo-Groen) stelden zich vragen over de communicatie na het incident. Zo zei Van Hecke: "In mensentaal: de burgemeester van Antwerpen en de lokale politie hebben een verbod van het federale parket naast zich neergelegd en zo de veiligheid van de burgers in gevaar gebracht." Ze vroegen alledrie meer uitleg aan de minister van Binnenlandse Zaken.

"Welles-nietesspelletje"

"Er is contact geweest tussen de burgemeester en het parket. Het parket heeft toen laten weten dat het liever geen communicatie had. Langs de andere kant is er scheiding der machten, dus de burgemeester kan oordelen of hij het opportuun acht of niet om te communiceren", begint Jambon zijn betoog.

"We zitten in een welles-nietesdiscussie, waar de korpschef zegt dat er contact geweest is met het parket. Daarnaast is er het federaal parket dat zegt: "We hebben een formeel verbod gegeven." Dat zijn twee verschillende dingen. Voor mij is het duidelijk: als er een formeel verbod is van het parket, dan zal daar wel een schriftelijk spoor van zijn dat bovenkomt. Zo kunnen we dan het onderzoek voeren."

"Ik ga mij bezighouden met het beheren van terreurniveau 3"

"Laat ons nu die wereldbelangrijke gebeurtenis eens bekijken. Wat is er gezegd tijdens die persconferentie? Ik heb hier het schriftelijke verslag. Nu moet u mij eens zeggen waar er hier ook maar in de buurt van het gerechtelijke onderzoek gekomen is."

"Ik heb vorige week in de Kamer het Belga-bericht gekregen, daar stond drie keer meer informatie in dan hier. Dus wat is het probleem? Ga vooral nog weken en dagen verder om dit uit te puren. Ik ga mij bezig houden met het beheren van terreurniveau 3", klinkt Jambon fel.

"Veiligheid is te belangrijk om politieke spelletjes te spelen"

Maar het antwoord van Jambon is allesbehalve afdoende voor de vragenstellers. Van Hecke valt vooral over het feit dat Jambon ervan uitgaat dat er een schriftelijke mededeling gedaan wordt in zulke korte tijdspanne. Volgens Van Hecke maakt Jambon zich er gemakkelijk vanaf. "Voor zijn moment de gloire, heeft de burgemeester de veiligheid van de Antwerpenaren in gevaar gebracht, zoveel is duidelijk", luidt zijn conclusie.

Ook Alain Top heeft kritiek op de persoonlijke profilering van De Wever. "De veiligheid is te belangrijk om politieke spelletjes te spelen."

Herbekijk hieronder de ondervraging van Jambon in de Kamer:

Video player inladen...

Meest gelezen