Joodse gemeenschap voelt zich "collateral damage" in slachtdiscussie

Pinkas Kornfeld, de voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie, zegt dat de joden in ons land zich als "collateral damage" voelen omdat sommigen hier een agenda hebben om de moslimgemeenschap te treffen. Hij blijft zich overigens verzetten tegen het verbod op onverdoofd slachten van dieren, zoals de Vlaamse regering wil voorstellen.

Pinkas Kornfeld was vanavond te gast in "De Afspraak" op Canvas. Hij is voorzitter van het Europese Raad voor Kosjer Slachten en van het Centraal Israëlitisch Consistorie in ons land.

Volgens hem kan de joodse gemeenschap in ons land zich absoluut niet vinden in het verbod op onverdoofd slachten dat de Vlaamse regering begin 2019 wil invoeren. Dat is een akkoord tussen Vlaamse partijen, maar wordt niet gedragen door de islamitische gemeenschap en zeker niet door de joodse, zegt Kornfeld. 

Volgens hem was de hele bemiddeling van Piet Vanthemsche enkel bedoeld om een verbod op onverdoofd slachten mogelijk te maken, maar kan dat op geen enkele manier volgens de joodse religieuze voorschriften, zegt Kornfeld.

Hij relativeert ook de kwestie. In 2015 zijn er in ons land volgens hem slechts 387 dieren geslacht die bruikbaar waren om kosjer voedsel te worden en dat tegenover een totaal van 630.000 runderen die in gewone slachthuizen worden geslacht.

In België werken "3,5 joodse slachters"

Kornfeld relatieveert ook de hele kwestie. In ons land worden jaarlijks 630.000 runderen geslacht in normale slachthuizen. In 2015 werden er 387 dieren geslacht die geschikt waren om als kosjer voedsel gegeten te worden door religieuze joden.

In België zouden er volgens hem slechts "3,5 joodse slachters" actief zijn. Het gaat om drie gediplomeerde slachters die een opleiding van zeven tot acht jaar achter de rug hebben en een leerling.

Nog volgens Kornfeld is het absoluut niet zeker dat verdoofd slachten minder pijnlijk voor de dieren zou zijn dat onverdoofd slachten. De hele discussie over het ritueel slachten en dierenwelzijn is volgens hem dan ook een excuus om gemeenschappen in België te treffen.

Niet zozeer de joden worden daarbij geviseerd, wij zijn eerder "collateral damage" om anderen zoals de moslimgemeenschap te treffen en "wij betalen mee de prijs", aldus Kornfeld. 

Hoe dan ook kan "er nog veel water door de Schelde vloeien" vooraleer een verbod op onverdoofd slachten in werking kan treden, waarschuwt Kornfeld. Zo sluit hij gerechtelijke procedures zoals die bij de Raad van State niet uit.

Meest gelezen