AFP or licensors

Juncker wil "Ohio of Texas aanmoedigen om onafhankelijk te worden"

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft op een ironische manier zijn steun uitgesproken voor de Amerikaanse staten Ohio of Texas als die zich onafhankelijk zouden willen verklaren. Hij slaat zo op een humoristische manier terug naar VS-president Donald Trump die zich eerder enthousiast had getoond over de brexit.

Enkele maanden geleden had VS-president Donald Trump zich erg positief uitgelaten over de nakende uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Bovendien zei Trump toen dat hij hoopte dat andere landen dat voorbeeld zouden volgen.

Die openlijke vreugde van een VS-president over het uiteenvallen de Europese Unie had op ons continent tot heel wat ergernis geleid, zij het niet tot bitsige reacties om de relaties met Amerika niet helemaal op de spits te drijven.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, liet zich vandaag op het congres van de Europese conservatieve partij EVP in Malta wel gaan, zij het niet al te ernstig.

"Als hij (Trump) zo verder gaat, zal ik Ohio of Texas aanmoedigen om de Verenigde Staten te verlaten", zei Juncker. Wel had Juncker tijdens het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence enkele weken geleden op aangedrongen dat Amerika de lidstaten van de EU niet langer zou aanmoedigen om zich af te scheuren, en dat was toen wel ernstig bedoeld.

Secession is gevoelig thema in de VS

Of president Trump kan lachen met het grapje van Juncker, is niet duidelijk. Het toont wel aan hoe breed de Atlantische Oceaan plots geworden is.

Het afscheuren van staten is in de VS een heikel punt. De vorige keer dat dat gebeurde, leidde dat tot de meest bloedige oorlog die de VS ooit hebben gekend. Dat was tussen 1861 en 1865 toen de zuidelijke staten zich afscheurden als de Confederatie van Amerikaanse Staten.

Europa keek toen de kat uit de boom, maar dat was anders toen de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Arthur Zimmermann in 1917 Mexico wilde overhalen tot een oorlog met de VS. Duitsland beloofde Mexico toen dat het de staten Texas, New Mexico en Arizona zou terugkrijgen, die begin de 19e eeuw door de VS waren veroverd. Mexico bleef toen wel afzijdig, maar het voorstel maakte wel de weg vrij voor een intrede van de VS in de Eerste Wereldoorlog.

Meest gelezen