Koning Filip: "Kroonprins Frederik is een echte vriend"

Het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan Denemarken loopt ten einde. Het koningspaar heeft gisterenmiddag even tijd gemaakt voor een babbel met de meegereisde Belgische pers. Het gesprek vond plaats in de bibliotheek van Cinemateket, het Deense filminstituut. Ze hadden pas het Belgisch-Deense filmfestival geopend en de Belgische toerismebeurs.

De koningin is buiten adem en moet eerst even wat drinken. "Het is druk, maar allemaal aangenaam", lacht ze. "Helemaal niet zwaar. We zijn hier echt onder familie. Mary (de kroonprinses, pm) en ik delen dezelfde interesses."

Filip en kroonprins Frederik ook. Zo gaan ze na de persbabbel nog samen lopen. "Ik ben wel moe, maar het zal deugd doen." De koning lacht dat er ergens toch te veel speeches zaten in het programma. De buitenlucht is nodig. "En Frederik is heel sympathiek, hij is echt een vriend. Misschien lopen we wel langs de Kleine Zeemeermin."

Ik werk graag aan mijn conditie

Koning Filip

Het is niet de eerste keer dat de koning zijn sportschoenen aantrekt op staatsbezoek. "Een kleine pauze", noemt het paleis het. "Ik werk graag aan mijn conditie. Maar het belangrijkste voor mij op dit staatsbezoek is de relaties verstevigen. De relaties tussen onze families en tussen onze landen. Bruggen bouwen."

"En we leren van elkaar", zegt Mathilde. "Dat wij ook academici meenemen op staatsbezoek, is nieuw voor de Denen, maar de lunch die we samen hadden vanmiddag was heel boeiend." Als ik vraag wat ze van dit bezoek zeker zal onthouden, moet ze geen twee keer nadenken.

"Hoe ze hier pesten aanpakken. Ik heb samen met Mary een schooltje bezocht en haar Stichting doet echt fantastisch werk. De school werkt aan preventie van pesten. Ze laten leerlingen elkaar masseren. Want je gaat niet iemand pesten die je voordien zo fysiek aangeraakt hebt. Pesten is een probleem waar wij in België ook al erge ervaringen mee hebben gehad."

Jullie weten niet alles, hoor

Koningin Mathilde

Hier horen we de mama in Mathilde spreken. Ook de eigen kinderen zijn niet ver weg. "Ze hebben vandaag gedaan met hun examens, oef dat is achter de rug. Ja, ik heb al gebeld. Of ze geslaagd zijn, weten we pas overmorgen. Ik ben ook blij dat ik mijn petekindje heb gezien. Ik ben meter van Isabella (het tweede kind van Frederik en Mary, pm). Ah ja, natuurlijk had ik een cadeautje bij me. Ze is een jaar ouder dan Eleonore, dus ik heb genoeg inspiratie."

"Isabella is al in België geweest ook, ja, dat wisten jullie niet hé. Maar jullie weten niet alles, hoor. Wij hebben ook nog een privéleven. En maar goed ook", lacht Mathilde nog.

Dan komt de veiligheid zeggen dat het tijd is om te vertrekken. "Frederik wacht", lacht Filip. De sportschoenen roepen.

Pascale Mertens

Meest gelezen