ModeMuseum in Antwerpen focust op Martin Margiela

In het Antwerpse ModeMuseum opent vrijdag "Margiela, de Hermès jaren", een overzichtsexpo van het werk van de Belgische ontwerper Martin Margiela voor het bekende Parijse modehuis Hermès van 1997 tot 2003. De tentoonstelling plaatst kledij uit die periode parallel met stukken van Margiela's eigen label, Maison Martin Margiela.

Wie "Margiela, de Hermès jaren" binnenstapt, krijgt meteen een soundscape te horen die Margiela zelf al bij verschillende defilés gebruikte en waarin een sensuele mannenstem complimenten geeft aan de vrouw.

"Dat vonden we passend, aangezien Margiela steeds ontwerpt vanuit een diep respect voor de vrouw", zegt MoMu-directeur Kaat Debo. "Hij ontwerpt niet voor een geïdealiseerd lichaam, maar voor echte vrouwen van 25 tot 65 jaar. Dat was in die tijd zeldzaam en vandaag eigenlijk jammer genoeg nog steeds."

Margiela was in 1997 al een internationaal bekend avant-garde ontwerper met een voorliefde voor deconstructie, recyclage en recuperatie van materialen. "Hij vroeg en kreeg carte blanche van Hermès", zegt Debo. "Hij brak onder meer met de veelkleurige en bedrukte kledingstukken waarvoor Hermès bekendstond en koos voor monochrome en neutrale tinten. Verder wilde hij dat zijn modellen zich duidelijk comfortabel voelden in de kledij, maar toch ook een zeker allure uitstraalden."

De expo is onderverdeeld volgens verschillende concepten waarrond Margiela werkte. Zo is er de vareuse (een ontwerp met diepe V-hals) en het idee dat je kledingstukken op verschillende manieren moet kunnen combineren door ze bijvoorbeeld in lagen over elkaar heen te dragen of door een of meerdere delen weg te laten zoals bij een driedelig badpak - de "trikini".

Er worden ook beelden getoond van modellen die de stukken in kwestie dragen. Die beelden werden speciaal voor de expo gemaakt, met medewerking van Margiela zelf en modellen die nog met hem samenwerkten. De expo loopt tot 27 augustus.

Meest gelezen