Parlement verliest macht in Venezuela en spreekt over "staatsgreep"

In het Zuid-Amerikaanse land Venezuela heeft het Hooggerechtshof de macht van het parlement overgenomen. De oppositie die het parlement controleert, spreekt over een "staatsgreep" en zegt dat het gerechtshof de kant kiest van de linkspopulistische president Nicolas Maduro. De politieke crisis in Venezuela lijkt naar een nieuw hoogtepunt te gaan.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Eind 2015 behaalde de centrumrechtse oppositie voor het eerst in meer dan een decennium een meerderheid bij de parlementsverkiezingen. Sindsdien is dat parlement een tegenmacht geworden voor de linkse president Nicolas Maduro. Wel zijn veel maatregelen van het parlement de voorbije jaren teniet gedaan door het Hooggerechtshof.

Dat hof heeft nu de bevoegdheden van het parlement overgenomen, waardoor dat in feite machteloos wordt. De oppositie reageert woedend en spreekt over een "staatsgreep". Parlementsvoorzitter Julio Borges heeft de officiële documenten van het Hooggerechtshof overigens in het publiek verscheurd (boven). Hij beschuldigt er het Hooggerechtshof ook van dat het de kant kiest van president Maduro.

De politieke crisis in Venezuela lijkt zo af te steven op een nieuwe en mogelijk gevaarlijke confrontatie tussen de linksrevolutionaire Maduro (foto in tekst) en de centrumrechtse oppositie.

Die oppositie vraagt ook dat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) Venezuela schorst als lid wegens schending van de democratische rechten. President Maduro slaat terug en beschuldigt de oppositie dan weer van verraad.

Ook de OAS is scherp voor Maduro

De reactie van de OAS liet niet lang op zich wachten. Voorzitter Luis Almagro zegt dat "het Venezolaanse hof de finale slag heeft toegebracht aan de democratie in het land" en hij beschuldigt het regime van Maduro van "een staatsgreep", net zoals de oppositie zegt dus.

Brazilië, Argentinië, Mexico, Colombia en Chili hebben zich "erg bezorgd" getoond over de situatie in Venezuela en Peru heeft zijn ambassadeur teruggeroepen uit protest tegen het "opschorten van de democratie" in Venezuela.

De Verenigde Staten spreken over een "zware klap voor de democratie.

Meest gelezen