Jonas Hamers / ImageGlobe

Postzegels mogen niet duurder worden? Bpost laat het hier niet bij

Postzegels mogen niet duurder worden, maar B-Post legt zich daar niet bij neer. Bpost wou enkele tarieven met zo'n 3 procent verhogen, maar dan zou de post te veel winst maken, zegt regulator BIPT. Daarom mogen de tarieven niet omhoog. Het is de eerste keer dat de regulator een prijsverhoging weigert. De post reageert zeer verbaasd en zal "alle mogelijk juridische stappen nemen" om de posttarieven toch te kunnen verhogen.

De beslissing van het BIPT is volgens bpost in strijd met de Belgische en Europese wetgeving. Het postbedrijf bestudeert de beslissing in detail en zal "alle mogelijke juridische stappen nemen om ze aan te vechten", klinkt het in een reactie.Door de prijsstijging zou de post, volgens het BIPT, een winst boeken die de redelijke winst van 15 procent "ruimschoots overschrijdt". Daar komt volgens de regulator bij dat het gaat om een markt waarin onvoldoende concurrentie heerst en waarop een strikte tariefregulering wordt toegepast.

Volgens het BIPT maken de tarieven die bpost voorstelde een winstmarge mogelijk die, bovenop de dekking van de kosten, de redelijke winst van 15 procent "ruimschoots overschrijdt". Daar komt volgens de regulator bij dat het gaat om een markt waarin onvoldoende concurrentie heerst en waarop een strikte tariefregulering wordt toegepast.  

Redelijk

Bpost van zijn kant laat weten overtuigd te zijn dat de voorgestelde prijsverhoging "juridisch en economisch gerechtvaardigd" is. "De voorgestelde prijsverhoging voor de postzegels is redelijk, onder meer rekening houdend met de inflatie en de verwachte verdere daling van de briefvolumes. Postzegels voor gewone brieven kosten nu 74 cent, de verhoging zou de prijs op 76 cent hebben gebracht.

Verder blijft deze prijsverhoging, zoals de voorbije jaren, ver beneden het maximum toegestaan door de wettelijke 'price cap'-formule die de betaalbaarheid toetst", zo luidt het.

De tarieven in België en de voorgestelde prijsverhoging liggen volgens het postbedrijf bovendien onder het Europese gemiddelde. In de voorbije tien jaar werd de postzegelprijs ook minder verhoogd dan in andere Europese landen.

Beurskoers

Bpost verhoogde op 1 januari enkele tarieven, maar de prijs van de gewone postzegels bleef toen onveranderd in afwachting van een beslissing van het BIPT, die uiteindelijk dus negatief uitgedraaid is.

Het aandeel bpost is vandaag de rode lantaarn in de Brusselse Bel20. Vanochtend stond het aandeel zo'n 5 procent in het rood, rond het middaguur was dat nog iets meer dan 4 procent.

Meest gelezen